Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.03.2017 16:10:07

Co bude s tabákovými firmami až lidé přestanou kouřit?

Philip Morris International je největší obchodovanou tabákovou společností na světě. V lednu otevřel veřejnosti své nové internetové stránky a na hlavní z nich návštěvníky vítá svou novou vizí: „Vytvořit budoucnost bez kouření.“ U firmy, která minulý rok prodala tabákové produkty za více než 26 miliard dolarů, je to vize zajímavá.

Navíc se na stránkách neobjevuje žádný obrázek nejoblíbenějších cigaret jako Marlboro či Virginia Slim. Namísto toho tu najdeme provokativní otázku: „Jak dlouho bude ještě největší cigaretová společnost vyrábět tabákové výrobky?“

 

(Zdroj: pmi.com)

Na nedávné tiskové konferenci vytáhl ředitel této společnosti André Calantzopoulos z kapsy něco, co se nazývá IQOS. Právě ten je zčásti zodpovědný za otevřené flirtování s budoucností bez kouření. Calantzopoulos po inhalaci z IQOS ubezpečoval novináře, že jde o naprosto bezpečnou věc, která nijak nepoškozuje životní prostředí. Přístroj funguje tak, že po zmáčknutí tlačítka se v něm zahřeje kovová destička, která zahřeje vložený tabák zhruba na třetinu teploty běžné cigarety. Netvoří se tedy spaliny ani popel a teoreticky by tento způsob inhalace měl být zdravější než kouření cigaret. Na internetu se spekuluje o tom, že název OQOS je zkratka pro „I Quit Ordinary Smoking“, tedy pro „skončil jsem s běžným kouřením“. Calantzopoulos to ale popírá. 

Calantzopoulos uvedl, že jeho společnost má několik dalších „platforem“, které hodlá uvést na trh a na jejichž vývoj věnovala více než 3 miliardy dolarů. V západním Švýcarsku dokonce vzniklo vývojové centrum nazývané Cube. Philip Morris se tak podle vedení této společnosti intenzivně připravuje na konec doby běžných cigaret. Na druhou stranu nezaznívá žádný odhad, kdy by k tomuto konci mělo skutečně dojít. Calantzopoulos hovoří jen o „sebenaplňujícím se proroctví“, kdy lidé uvidí, že ti kolem nich používají jiný způsob a sami na něj kvůli tomu budou přecházet. Ke změně ale určitě pomůže i marketing firmy a otevírání nových obchodů zaměřených na prodej IQOS. Lze je nalézt v Evropě a Asii a připomínají mix mezi obchody Apple a Nespresso Boutique.

 

(Zdroj: pmi.com)

Philip Morris není jedinou společností, která dostala horečku inovací. Odvětví v pozdní fázi vývoje mají obvykle problém s revolučními změnami. Nicméně tabákové společnosti mají tučné zisky a tak se rozhodly, že se o ni pokusí. Sní o tom, že někde někdo změní kouření podobným způsobem, jako třeba Uber změnil taxislužby. Tabákové společnosti se tak začaly chovat jako firmy ze Silicon Valley, financují nové startupy, pořádají konference a vyvíjejí různé aplikace. Globální dominace pak vyžaduje zejména ovládnutí amerického trhu, kterému se může vyrovnat jen trh čínský, který má ovšem vlastního giganta - China Tobacco International. V USA je nyní více než polovina elektronických inhalačních zařízení prodávána společnostmi Reynolds American (42,2 %) a Altria (12,6 %). Altria přitom začala spolupracovat s Philip Morris na uvedení IQOS na americký trh. 

Autory jsou Felix Gillette, Jennifer Kaplan a Sam Chambers.

(Zdroj: Business Week)

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688