Plýtvání s vodou: české domácnosti vodu používají většinou hospodárně

Uspořit vodu můžeme mnoha způsoby Na problematiku nedostatku pitné vody každoročně upozorňuje Světový den vody, konající se vždy 22. března. Ne jinak je tomu i letos. Do celosvětové kampaně se letos zapojuje i značka JIKA, přední český výrobce sanitární keramiky, koupelen, obkladů a dlažeb. Pro tuto příležitost si nechala zpracovat průzkum * prověřující zlozvyky v plýtvání vodou v českých domácnostech. Výsledky průzkumu jsou pozitivní: Češi s vodou zacházejí s rozmyslem a zbytečně s ní neplýtvají.

Hospodaření s pitnou vodou nedělá Čechům podle aktuálního průzkumu značky JIKA žádný problém. Vodu využívají uvědoměle a s rozvahou.

Na osobní hygienu a splachování připadne až 70 % denní spotřeby vody v domácnosti. Proto se průzkum značky JIKA zaměřil na tři každodenní činnosti, při kterých může docházet k neúčelnému využívání vody: čištění zubů, sprchování a splachování toalety. „Jsme velmi mile překvapeni a potěšeni výsledky realizovaného průzkumu. Vypadá to, že Češi se opravdu využíváním vody zamýšlení, nenechávají ji zbůhdarma protékat z kohoutku rovnou do odpadu a snaží se ji využívat efektivně,“ komentuje výsledky průzkumu Ingrid Hubáček, marketingová manažerka značky Jika.

Čistíš, čistím, čistíme

Plýtvat vodou se dá i při tak banální činnosti jako je čištění zubů. Někteří z nás si totiž nechávají vodu puštěnou během celého tohoto úkonu. Někoho to uklidňuje, někdo to dokonce ani nevnímá. Naštěstí toto platí jen u minima našich spoluobčanů. Téměř 80 % Čechů totiž vodu při čistění zubů zodpovědně zavírá a znovu ji pustí až při vyplachování úst. A to napříč věkovými kategoriemi, bez rozdílu pohlaví. Nejzodpovědněji se v této oblasti chovají obyvatelé Liberecka a Vysočiny, kde vodu podle průzkumu zavírá dokonce 95 % občanů.

Spláchnout, ale nebudit

Více než 80 % Čechů splachuje toaletu po každém použití, tedy několikrát denně. Stejný počet spoluobčanů také zvažuje, kolik vody na dané spláchnutí potřebuje. To samozřejmě velmi usnadňuje tzv. systém dual flush, který je dnes ve většině domácností již samozřejmostí. „Šetrné hospodaření s vodou je pro nás velmi důležitá oblast, které se dlouhodobě věnujeme. Se systémem dvojího splachování, které je standardně instalováno do všech námi vyrobených toalet, stačí pro dokonalé spláchnutí jen 3 litry, případně 4,5 litry vody. Tím dochází k maximální úspoře vody a tím i ochraně přírody,“ dodává Ingrid Hubáček. Četnost splachování se ale zásadně liší během noci. Pětina respondentů uvedla, že v noci toaletu splachuje až po několikátém užití. Důvodem je především fakt, že nechtějí budit ostatní členy domácnosti.

Namydlit a spláchnout

Významným místem, kde se dá nekontrolovaně plýtvat vodou, je sprcha. A v této oblasti mají Češi bohužel stále rezervy. Zatímco polovina obyvatel ČR volí při sprchování postup namočit - zavřít vodu – namydlit - zapnout vodu a smýt, druhá polovina nechává sprchu volně téct během celého mytí. A to z velké většiny spíše ženy (54 % respondentek). „V době moderních pákových baterií, s kterými si velmi snadno a rychle nastavíme požadovanou teplotu vody, je její protékání během sprchování již naprosto zbytečné. Jedním jediným otočením vodovodní baterie se vrátíme k původnímu nastavení a mýdlo můžeme pohodlně spláchnout“ dodává Ingrid Hubáček. Ačkoliv tedy může být jemná sprchová vodní masáž po náročném dni příjemná, spotřeba vody je při ní zbytečně vysoká.

Je velmi příznivou zprávou, že Češi mají v otázce s hospodařením s vodou poměrně dobré zvyky. Světový den vody nám ale přesto připomíná, že bychom toho mohli udělat pro naši planetu daleko více.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky