Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
27.03.2017 10:01:42

Pylová sezóna vypukne naplno, rady a tipy proti alergiím

Alergici, buďte na pozoru. Pokud jste citliví na pyl dřevin, začíná pro vás nejhorší období roku. Po roznosu pylu lísek nastoupily i další dřeviny jako olše, topol, jasan a vrba. Koncentrace pylů v ovzduší se držela na střední úrovni díky proměnlivému počasí. Výhled ale nyní slibuje slunečno a teplo v odpoledních hodinách. Pokud se přidá třeba jen mírný vítr během dne, pylu bude v ovzduší dost.

Kromě zmíněných dřevin se nově uvolní pyl břízy, nejagresívnějšího jarního alergenu. Pokud jste nikdy nebyli na alergologickém vyšetření a máte na jaře typické příznaky alergie na pyl (senná vodnatá rýma, kýchání, otok sliznic, pálení očí apod.), měli byste být na pozoru a problém nepodceňovat, z běžné jarní alergie se může vyvinout astma.

Zajímavé je také vyzkoušet příznaky možné "křížové alergie" s potravinami. Alergie na pyl břízy, lísky a olše jde často ruku v ruce s alergií na jablka, hrušky, třešně, arašídy, lískové oříšky, celer, mrkev, sóju nebo kiwi, někdy i rajčata a brambory. Po požití těchto plodin někdy nastane svědění rtů, jazyka a hrdla, někdy dokonce jejich otok. Ve vážnějších případech se může objevit i kopřivka, astma, nejprudší reakcí může být akutní oběhová porucha (anafylaktický šok).

Pokud se v uvedených informacích vidíte, neměli byste odkládat alergologické vyšetření. Alternativní medicína se opírá zejména o kvalitní detoxikaci těla, zejména jater. Vhodné je také znát základní zásady a pravidla, jak se během období pylové alergie zachovat. V místnostech se před pyly můžete chránit instalací protipylových sítí do oken. Pyly velmi účinně odstraňují také čističky vzduchu. Pyl společně s prachem v místnostech se snažte častěji uklízet než obvykle, a to nejlépe vlhkou prachovkou. Také na oblečení vám ulpívají drobná zrnka pylu, proto jej nechte mimo prostory, kde se nejvíce pohybujete.

Zásady, jak omezit zásah organismu pylem venku, jsou přibližně následující. Nejméně pylu se v ovzduší vyskytuje obvykle brzy ráno a po dešti. Sledujte pylové zpravodajství a s předstihem si nechejte předepsat potřebné léky nebo zakupte vhodné nosní spreje. V přírodě se nejméně pylu vyskytuje uvnitř lesa a u vodních ploch (kde nejsou břehy zarostlé). Při jízdě autem nevětrejte okny, ale využijte vzduchotechniku s pylovým filtrem. Držíme palce v boji s alergiemi.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty