Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Hypotéky  |  29.04.2017 17:29:07

Podmínky získání hypotéky v roce 2017 – kdy úvěr zaručeně nedostanete?

Vybral jsem pro vás 4 z celé řady situací, ve kterých banky zamítají žádosti o hypoteční úvěr. Protože nemovitostem jsme se ve vztahu k hypotékám již věnovali, zaměřil jsem se tentokrát na finanční situaci žadatele…  

  1. Jste ve zkušební či výpovědní lhůtě
Informaci o zkušení lhůtě či výpovědní lhůtě uvádí zaměstnavatel na formuláři banky. Oba případy přitom znamenají automatickou „stopku“ v procesu schvalování úvěru (historicky jsem se však setkal se situací, kdy banka schválila na výjimku úvěr manažerovi, který měl v rámci konkurenční doložky nárok na výplatu odměnu po dobu následujících 12 měsíců). Pokud jde o zkušební lhůtu, řešením bohužel není, domluvit se se zaměstnavatelem na jejím zkrácení, protože banky zpravidla podmiňují poskytnutí hypotéky tím, že pracovní poměr trvá min. 3 měsíce.  

  1. Rozjíždíte podnikání
Podnikatelé prokazují svůj příjem 1-2 daňovými přiznáními za poslední zdaňovací období. Zatímco dříve byly banky ochotné „odhadovat“ příjem začínajícího podnikatele z jeho předchozího působení, dnes toto není možné. V případě, že nemáte minimálně 1 daňové přiznání za dobu podnikání min. 6 měsíců, hypotéku nezískáte, a to bez ohledu na výši příjmu vyplývajícího z tohoto přiznání.  

  1. V uplynulých 12–48 měsících jste měli výrazné problémy se splácením úvěrů
Všechny hypoteční banky zkoumají platební morálku žadatelů o úvěr, ukládá jim to totiž zákon o bankách. Banky čerpají informace o historické platební morálce žadatelů o úvěrbankovního registru klientských informací, kde jsou uvedeny všechny úvěry žadatele o úvěr, od jejichž splacení uplynuly méně než 4 roky. V případě, že jste v uplynulých 12–48 měsících měli výrazné problémy se splácením svých závazků, hypoteční banky vám pravděpodobně budou žádost zamítat. Navíc, v bankovním registru klientských informací jsou uvedeny i žádosti o úvěr a jejich stav. Přitěžující okolností často bývá, když jedna hypoteční banka vidí, že jste o úvěr žádali u jiné hypoteční banky, jež vaši žádost zamítla. Pokud jde o „výrazné problémy se splácením“, za ty lze považovat více než 2 opožděné splátky v uplynulých 12 měsících a opakovaná pozdní splátka po více po sobě jdoucích měsíců v uplynulých 4 letech.  

  1. Nemáte vlastní prostředky
100% hypotéky jsou od října loňského roku minulostí, maximální výše hypotéky činí od 1.4.2017 max. 90 % hodnoty nemovitosti. Pokud nedisponujete prostředky ve výši min. 10 % zástavní hodnoty nemovitosti, hypotéku nezískáte. Vlastními prostředky přitom nejsou myšleny pouze „vlastní úspory“, mohou jimi být i peníze z úvěru ze stavebního spoření či jiného úvěru. Zde ovšem pozor na skutečnost, že hypoteční banky započítávají splátky těchto úvěrů do výdajů žadatele o hypotéku (tj.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688