Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.05.2017 10:38:48

Demise vlády: Babiš a Chovanec dnes u Zemana, předčasné volby nikdo nechce

Premiér Bohuslav Sobotka svým rozhodnutím podat kvůli pochybnostem o podnikání ministra financí Andreje Babiše demisi celé vlády rozehrál překvapivou a riskantní hru. Výsledek jeho radikálního tahu je ale krajně nejistý, míní komentáře českých listů. Zatímco někteří autoři chválí premiéra za odvážný krok, kterým překročil svůj stín, jiní mu vyčítají, že za rukojmí vládní přestřelky vzal celou zemi a veřejnost jeho krok stejně nepochopí ani neocení ve volbách. Komentátoři se shodli v tom, že nyní má velký manévrovací prostor Miloš Zeman, který této situace podle nich bezpochyby využije pro upevnění své pozice před prezidentskými volbami. Většina největších českých deníků vydala celostránkový inzerát hnutí ANO, který reaguje na demisi.

Dnes u Zemana Babiš a Chovanec, ve čtvrtek Bělobrádek. Kdy Sobotka?

Ministr vnitra a první místopředseda ČSSD Milan Chovanec se podle informací ČTK sejde dnes v 16:30 na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem. O schůzku požádal Chovanec a uskuteční se s vědomím premiéra Bohuslava Sobotky i politického grémia ČSSD. Před Chovancem se s prezidentem zhruba v 15:00 sejde předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš, budou spolu mluvit o dalším osudu vlády. Ve 12:00 má proběhnout tisková konference po jednání vlády. Vývoj budeme na Patria.cz průběžně sledovat.

Místopředseda sociální demokracie Chovanec patří v ČSSD mezi příznivce prezidenta Zemana, zatímco vztahy Zemana a Sobotky jsou komplikované. Zatím není zřejmé, kdy se premiér Sobotka s prezidentem Zemanem sejde, aby mu předal demisi vlády. Informace dosud nebyla zveřejněna.

Ministři hnutí ANO demisi vlády nechtějí a sami z kabinetu odcházet nehodlají, oznámili to při příchodu na dnešní jednání vlády. Lidovci jsou podle vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka připraveni dokončit mandát vlády v demisi i jednat o jiných variantách. Předčasné volby by nepovažoval za nejlepší řešení situace. Bělobrádek se se Zemanem na Hradě sejde ve čtvrtek.

Tisk: Největší partie Sobotkovy politické kariéry

"Bohuslav Sobotka demisí vlády rozehrál největší partii své politické kariéry. Možná - dost pravděpodobně - to bude partie poslední. Ale nepředbíhejme," míní autor komentáře Hospodářských novin (HN). I když premiérův tah označil za skutečný politický čin, voliči podle něj těžko pochopí, proč má teď najednou padnout vláda, když Sobotka ví o Babišově střetu zájmů tři a půl roku.

"Sobotka má pravdu, že kdyby Babiše odvolal, udělá z něj mučedníka a poskytne mu prostor na vedení kampaně. Přesto je podání demise nečekaný krok. Mučedníka z Babiše neudělal a zároveň veřejnosti ukázal, že průšvihy šéfa ANO jsou tak velké, že kvůli nim padá vláda," míní komentátor týdeníku Respekt. Klíčové podle něj bude interpretace tohoto radikálního kroku i dalších událostí nadcházejících dnů. "Situace zvyšuje význam Miloše Zemana, který může demisi odmítnout nebo může znovu jmenovat vládu složenou ze svých kamarádů... Nesmíme ale podceňovat ani to, že má sám před volbami, takže bude muset být mnohem opatrnější než v prvním roce svého mandátu, kdy řešil krizi po demisi Petra Nečase," tvrdí komentátor Respektu. Sobotka podle něj rozehrál velkou hru, ale její smysl se dá pochopit až z jeho dalších tahů. "Jestli je nemá připravené, měl by se začít rozhlížet po novém zaměstnání," dodal.

Podle Mladé fronty Dnes, které stejně jako Lidové noviny patří pod svěřenský fond, kam Babiš nedávno vložil své firmy, zvolil Sobotka řešení, které v sobě nese snad samá možná negativa. Kauza korunových dluhopisů je pro širší veřejnost podle autora článku absolutně nečitelná, to si spíš měl premiér vybrat kauzu Čapího hnízda. "Pokládat vládu necelý půlrok před řádnými volbami je také grandiózní nesmysl - na předčasné volby i na další reálnou fungující vládu je to hrozně pozdě. Zbývají tedy varianty dovládnutí Sobotkova týmu v demisi, obměněná současná vláda, nebo kabinet úředníků," uvádí MfD.

Bohuslav Sobotka rozehrál podle Lidových novin vysokou hru, a to překvapivě a riskantně. Většinu lidí ale prý naštve pád poměrně funkční a lidi příliš neobtěžující vlády, soudí komentátor deníku. "Politikou zaujatá menšina je pak vyděšena z faktu, že klíče od moci dostává náhle opět prezident Miloš Zeman... Většinový volič se bude ptát: proč se tedy s tím proradným Babišem paktoval, když mu tak strašně nevoní?", dodal.

Komentátor Práva míní, že kdyby podezření kolem Babišova podnikání byla zjevně nespravedlivá a vykonstruovaná, dalo by se Sobotkovo gesto vnímat po mušketýrsku, tedy Jeden za všechny, všichni za jednoho. "Jenže aféry ministra financí začínají přesahovat meze přijatelnosti platné pro politiky v civilizovaných zemích. Pakliže demisí celé vlády přijal premiér účast na Babišových skandálech, bude to veřejnost vnímat spíš podle hesla: Spolu chyceni, spolu oběšeni," píše. Sobotka podle něj s Babišem spojil svůj politický osud, což je vabank s velmi nejistým výsledkem.

Většina největších českých deníků dnes vydala celostránkový inzerát hnutí ANO, který reaguje na úterní rozhodnutí premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) podat demisi celé vlády. Je na něm předseda hnutí a ministr financí Andrej Babiš s ústy přelepenými lepicí páskou a velkým nápisem PROČ? V Blesku a Deníku se text inzerátu liší, chybí v něm jména podnikatele Zdeňka Bakaly a právníka Radka Pokorného.

"Jak určitě víte, pan premiér mě chce dostat za každou cenu z vlády. Podává demisi celé vlády. Ne snad proto, že by to vyžadoval zájem státu. Jak je každému jasné, je to proto, aby se zbavil mě. Tak jsem si udělal inzerát. Zítra vyjde ve všech novinách," napsal v úterý Babiš na svém facebooku. Na internetu se už objevily také první parodie inzerátu. Na jedné z nich je například stejná fotografie Babiše s páskou přes ústa, ale s textem "O svých kauzách hodlám mlčet".

Slovenské komentáře: Nejhorší možné řešení i pomoc Babišovi

Za překvapivé či nejhorší možné řešení označily dnes některé slovenské listy rozhodnutí českého premiéra Bohuslava Sobotky podat demisikvůli nevyjasněným majetkovým poměrům a finančním transakcím vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše. Deníky se ale neshodly v názoru, zda demise Sobotky nakonec pomůže jeho ČSSD. Německý deník Bild označil Sobotku na své titulní straně za poraženého dne.

"Sobotka se vmanévroval do pasti, ve které měl jen špatná řešení a on neomylně vybral to nejhorší. Demise celé vlády je premiérův pokus dostat se z pasti tak, aby z toho před parlamentními volbami něco vytloukl. Bude to vydávat za principiální řešení a dělat mučedníka ze sebe. Je však nepravděpodobné, že o tom dokáže přesvědčit voliče," napsal Denník N.

Sobotka svým rozhodnutím podle listu Babišovi nakonec pomůže více, než kdyby ho poctivě odvolal. "Sám přijde o zbytek kreditu a Babiš se beztak bude úspěšně vydávat za mučedníka. Pomůže mu i to, že rozhodující úlohu při demisi vlády začne hrát prezident. Miloš Zeman je Babišův nejlepší spojenec a nepochybně bude svou úlohu hrát tak, aby z toho měli oba co nejvíce užitku," uvedl list.

Deník Pravda za pravděpodobnou označil možnost, že demise nevýraznému Sobotkovi a upadající ČSSD pod jeho vedením topící se loď nezachrání. "Babiš je typem politika, jací jsou v kurzu: podnikatel, který si řízení státu ztotožňuje s managementem velké firmy a jehož volí voliči ´unavení z politiků´. Sebevědomí mu roste spolu se zveřejňováním průzkumů, podle kterých by v Česku jednoznačně vyhrála strana ANO," uvedl list.

"Kvůli Babišovi obětovali vládu. Česká vláda končí kvůli skandálům Andreje Babiše, budoucnost má v rukou Zeman," napsal na titulní stránce deník Sme. Dodal, že s reputací zákulisního vyjednavače a nepřítele radikálních řezů Sobotka svým rozhodnutím překvapil laickou i odbornou veřejnost v ČR.

Podle Sme by pád vlády mohl pomoci Sobotkovi. Jeho strana ČSSD za Babišovým hnutím ANO v průzkumech zaostává, boj proti Babišovi a dobře mířená kampaň by to mohly změnit, uvedl list.

Německý Bild vyhlásil Sobotku poraženým dne

Nejčtenější německý deník Bild označil premiéra Sobotku na své titulní straně za poraženého dne. Počínání Sobotky, který v úterý oznámil demisi vlády, má za taktizování.

"Český ministerský předseda Bohuslav Sobotka (45) oznámil šest měsíců před volbami odstoupení vlády. Důvod: temné obchody jeho ministra financí Andreje Babiše," uvádí Bild v krátké poznámce, kterou doprovodil fotkou českého premiéra .

"Jeho (Babišova) liberální strana vede v průzkumech veřejného mínění před Sobotkovými sociálními demokraty. Šachový tah oslabuje Babiše. Bild míní: taktizování namísto vládnutí?," píše nejčtenější německý list.

Blížícímu se konci českého kabinetu se věnují i další přední německé deníky, většinou však jen v krátkých odstavcových zprávách převzatých z agentur.

(Zdroj: čtk, ČT, Reuters)

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:26  Graf dne - USDJPY (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688