Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  11.05.2017 09:08:40

Po datech o hospodaření propad akcií Snapu Inc. atakoval cenu úpisu

Snap Inc – prudký pokles ceny ve světle zpomalujícího růstu uživatelské báze

Investory netrpělivě očekávané výsledky hospodaření za 1. čtvrtletí roku 2017 americké technologické společnosti Snap nepřinesly dobré zprávy. První data po uvedení firemních akcií na trh v březnu tohoto roku totiž ukázaly pomalý růst počtu uživatelů a byly pro trhy značným zklamáním. Akcie firmy, která provozuje populární mobilní aplikaci Snapchat, po středeční zprávě ztratily takřka všechny zisky dosažené od svého březnového vstupu na burzu.

Tržby rostou, zisky Snapu ale klesají

„Majitel chatovací služby Snapchat zaknihoval tržby ve výši 150 milionů dolarů, což značí téměř 300procentní nárůst proti stejnému období předešlého roku. Ukazatel EBITDA však nabral opačný směr a meziročně se propadl o 100 procent na -190 milionů dolarů,“ konstatoval Ján Hladký, analytik Patria Finance. Čistá ztráta dosáhla 200 milionů USD, nebudeme-li počítat 2 mld. USD dodatečných nákladů na primární emisi, která proběhla před několika měsíci.

Podle Jána Hladkého se čísla sice zdají být špatná, avšak u společnosti v růstovém stadiu jakou je Snap Inc, jsou pochopitelná. „Mnohem větším problémem je zpomalující růst uživatelské základny,“ doplnil Ján Hladký. Počet denních aktivních uživatelů (daily active users) se zvedl meziročně jen o 36 % na 166 milionů. „Porovnejme si to s meziročním 48procentním nárůstem z čtvrtého kvartálu loňského roku a až meziročním 63procentním nárůstem z třetího kvartálu,“ upozornil Hladký. Dalším problémem jsou podle něj průměrné tržby na uživatele (ARPU), které v tomto kvartálu vyskočily o meziročně o 180 % na 0,9 USD. Stejný ukazatel přitom rostl ve čtvrtém kvartálu loňského roku 240% meziročním tempem a ve třetím kvartálu až 370 %.

Firma musí zabrat, vysokou valuaci akcií nebude snadné udržet

Akcie firmy se po zprávě o výsledcích hospodaření propadly o 23 procent a z tržní hodnoty Snapu to ubralo asi šest miliard dolarů. Kurz titulu klesl na 17,66 USD za akcii a těsně se přiblížil březnové emisní ceně 17 dolarů. Ale i tak Snap bude muset podle Jána Hladkého dokázat, že si svoji relativně vysokou valuaci zaslouží. „Prudký propad následující první uveřejnění výsledků není ve světě chatovacích služeb ničím výjimečným – akcie Facebook spadly o 11 procent a Twitteru dokonce o 24 procent,“ upřesnil Ján Hladký.

Emise akcií Snap byla největším vstupem technologické firmy na veřejný trh od debutu Facebooku v roce 2012 a nejočekávanější emisí od burzovního vstupu Twitteru v roce 2013. Snapchat zahájil činnost v roce 2012 jako aplikace umožňující uživatelům posílat fotografie, které po několika sekundách z přístroje zmizí. Firma se od té doby stala i tvůrcem mediálních obsahů podobně jako další velké internetové společnosti; loni na podzim se pak začala označovat i za výrobce fotoaparátů a přejmenovala se na Snap Inc.


 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

17.01.2023Snap se po snížení ratingu JMP propadá o 5 % X-Trade Brokers (XTB)
04.02.2022Akcie Snap rostou po výsledcích o 62% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688