Okénko investora  |  12.05.2017 11:00:03

Komise pro cenné papíry (SEC) schválila zalistování 4x pákových ETF!

Americká Komise pro cenné papíry a burzu SEC (Securities And Exchange Commission) v minulém týdnu oznámila schválení zalistování čtyřpákových burzovně obchodovaných fondů ETF.

Žádost o zalistování titulů ForceShares Daily 4x US Market Futures Long Fund pod tickerem „UP“ a ForceShares Daily 4x US Market Futures Short Fund pod tickerem „DOWN“ byla předložena na burzu NYSE Arca. Oficiální žádost byla americké Komisi pro cenné papíry předložena společností Intercontinental Exchange Inc.

První z ETF fondů (UP) je konstruován tak, aby poskytl investorům 400% denní výkonnost futures na hlavní americké index S&P500, zatímco druhý (DOWN) by měl poskytnout čtyřnásobek inverzní hodnoty tohoto benchmarku. To znamená, že tento ETF fond by mohl růst o 8 % v případě, že podkladový index, který sleduje, propadne o 2 %.

ETF instrumenty, které nabízejí trojnásobný pákový efekt, se již ve Spojených státech obchodují relativně dlouhou dobu. Zavedení těchto vysoce rizikových produktů v Evropě naráží na spoustu omezení místních regulátorů.

Schválení čtyřpákových ETF přivítal výkonný ředitel společnosti Exchange Traded Managers Group LLC pan Sam Masucci s nadšením. I když přiznal, že distribuce a obchodování tohoto ETF pravděpodobně nebude pro každého. Mělo by se jednat o vysoce spekulativní ETF pro ty investory, kteří nechtějí obchodovat podkladový zámořský index přes futures kontrakty.

Schválení regulatorního orgánu přichází po velmi náročné době emitentů exotických ETF. V minulém roce předložila Komise pro cenné papíry návrh pravidel, které měly omezit využívání exotických derivátů, což se projevilo v oslabení schopnosti některých správců fondů udržovat na trhu vysoce využívané spekulativní produkty.

Co je ETF?

Blízko ke klasickým podílovým fondům mají tzv. burzovně obchodované fondy Exchange Traded Fund (zkratka ETF), což jsou fondy, které na rozdíl od podílových fondů vydaly své akcie. S těmito akciemi můžete obchodovat na oficiálním trhu (burze). Nakupovat a prodávat akcie těchto fondů můžete prostřednictvím obchodníků s cennými papíry v průběhu obchodních hodin burzy.

ETF mohou být souborem několika desítek až stovek cenných papírů reprezentujících konkrétní index. Cílem ETF je co nejtěsněji kopírovat vývoj vybraného indexu nebo komodity, třeba zlata.

ETF mohou být jednoduché, které sledují například jednu komoditu (stříbro, kukuřice) nebo vysoce sofistikované, které sledují výrobní sektory nebo ekonomiky státu. Pokud například investujete do ETF, jež sleduje vývoj širokého indexu světových akcií MSCI World, získáte nákupem jediného ETF portfolio více než 900 akcií.

Od založení prvního ETFroce 1993 (Standard & Poor’s Depositary Receipts - SPDR), jejich popularita jako investičního nástroje roste. Na začátku roku 2017 bylo na trhu registrováno přes 5 000 burzovně obchodovaných produktů. Celková výše spravovaných prostředků dosahovala hodnoty 2,874 bilionu dolarů. V současné době jsou ETFka nabízena na 38 burzách po celém světě.

stox logo

Ing. Libor Stoklásek

Absolvent manažersko-ekonomického studijního programu Mendelovy univerzity v Brně a navazujícího studia programu hospodářská politika a správa se zaměřením na finance a investiční management. Problematice kapitálových trhů a burzovního obchodování se začal naplno věnovat už během studia. Po absolvování patnácti měsíční praxe u společnosti Grant Capital a.s. se začlenil do managementu investičního projektu STOX.CZ.

logo STOX.CZ
STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688