Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  02.06.2017 18:49:06

Globální reflace ztrácí dech a akciové trhy zůstávají v rukou centrálních bank

Před časem jsem zde poukazoval na to, že naděje na globální reflaci, které po dlouhé měsíce táhly nahoru akciové trhy po celém světě, dostávají určité trhliny. V podstatě by nemělo jít o žádné velké překvapení, protože tyto trhliny mají svůj původ v USA a v Číně. Tedy v zemi, kde, z pro mě doposud skrytého důvodu, panoval bujarý investiční optimismus ohledně jejího nového prezidenta. A pak v zemi, kde se snaží skloubit vládu svobodného trhu (tedy vládu všech) a vládu jedné strany.

Jak moc ony reflační naděje trpí a budou trpět v následujících měsících? Odpověď mohou poskytnout čerstvé projekce, o které se s námi dělí Danske Bank. Spolu s konsenzem růstu USA, eurozóny, Japonska, Číny a celé globální ekonomiky je shrnuje následující graf:

 

Kolegové v Danske jsou ve srovnání s konsenzem a MMF mírnými pesimisty. Čekají totiž, že americká ekonomika poroste letos asi o 2 % a Čína jen o 6,3 %. Mírnější tempa růstu čekají i pro příští rok. Na globální úrovni tu ale stále hovoříme o negativním posunu jen o pár desetin procentního bodu, takže celkově bych vlastně stále hovořil o optimismu: V globální ekonomice by totiž podle těchto projekcí neměl přijít žádný větší negativní zlom a vše zhruba pojede dosud nastaveným směrem. S ohledem na to, co vše by se mohlo v USA a Číně pokazit, by to bylo krásné.

Pokud nepřijde žádný šok, či krize, bude v delším období vývoj v USA, eurozóně a celé světové ekonomice ovlivněn zejména inflací. Pokud reflace nabere na otáčkách, centrální banky začnou sundávat nohu z plynu, či dokonce začnou brzdit. Pokud naopak reflace ztratí na síle, centrální banky mohou držet uvolněnější politiku. Jak ukazuje první z následujících obrázků, růst mezd v eurozóně sice poněkud ožívá, stále je ale mimořádně nízko. A dokonce i v americké ekonomice, která se podle nejednoho odhadu pohybuje na hraně plného využití kapacit, nedochází k výraznějšímu zvýšení tempa růstu mezd. A právě mzdy jsou tím hlavním faktorem, který v delším období inflaci táhne.

 

Podle projekcí v druhém z výše uvedených grafů by se tak jádrová inflace v eurozóně a dokonce i v USA měla stále držet pod 2 % (v prvním případě dokonce velmi hluboko pod tímto cílem centrálních bank). Příčinou je popsaný vývoj mezd, návrat Číny do deflačního módu a útlum na komoditních trzích (který přirozeně souvisí s Čínou).

Zlato by tedy podle výše uvedeného na reflační téma moc spoléhat nemohlo. Většina investorů se ale pravděpodobně zajímá spíše o dopad na akcie? Určitě by nešlo o žádnou pohromu – ale zdůrazňuji, že nyní nehovořím o možnosti nějaké kalamity, kterou mohou spustit černé labutě v Bílém domě, či náraz Číny na hranici středních příjmů. V pokrizových letech korporátnímu sektoru a akciovému trhu prostředí uvolněnější monetární politiky a relativně utlumeného růstu beroucího vítr z plachet tlakům na vyšší mzdy dokonce značně svědčilo. Jenže málo platné, nejde o stabilní rovnováhu. Tu představuje více peněz na mzdy, více poptávky a vyšší sazby. A nyní bude rozhodující zejména to, jak na slábnoucí reflaci zareagují centrální banky v čele s Fedem a ECB. Tomu bych se rád věnoval příště.



Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688