Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  06.06.2017 13:34:41

Jsou už prudké korekce cen akcií věcí minulosti?


Možná jste si ani nevšimli, ale před několika týdny si americký akciový trh prošel korekcí. Nešlo o nic významného. Obvykle se totiž o korekcích píše ve chvíli, kdy akcie oslabí o více než 10 %, ale sedmnáctého května index DJIA odepsal jen 1,8 %. Někteří analytici ale i takový mírný posun vnímali jako důkaz změny v psychologii trhu, kterou vyvolává neschopnost Donalda Trumpa prosadit slibované změny v daňovém systému, jenže už následující den si akcie připsaly znatelné zisky, píší LATimes.
 
Dlouhodobější vývoj nás tak spíše vede k úvahám, zda se větší korekce akciového trhu náhodou nestaly minulostí. Podobný optimismus je hodně nebezpečný, což ukazuje třeba případ známého ekonoma Irvinga Fishera. Ten v roce 1929 hovořil o tom, že akcie dosáhly nového stavu dlouhodobě vysokých cen. Třináct dní poté se ale trh propadl. Jenže stejně nebezpečný je nadměrný pesimismus. BusinessWeek například v srpnu 1979 citoval řadu analytiků a investorů, kteří hovořili o „smrti akciového trhu“. A podívejte se, kam se „mrtvé“ akcie od té doby dostaly.

I pesimisté musí uznat, že v posledních letech vykazuje akciový trh podivuhodnou odolnost. Joshua Brown z Ritholtz Wealth Management na to poukazoval již v roce 2014 a tvrdí, že příčinou mohou být změny v chování velkých finančních institucí. Ty se totiž přesunuly od tradingu k aktivitám, které generují poplatky. „Starý investiční model stál na neustálé snaze tlačit investory do tradingu. Dnes je prioritou správa aktiv,“ říká Brown. Výsledkem těchto změn je to, že „každý pokles cen je vnímán jako příležitost k nákupu“.

Brown dodává, že růst akcií podporují i demografické změny a zejména delší očekávaná délka života u generace babyboomu: „Třicetiletou dobu důchodu nelze financovat tím, že budete držet hotovost a dluhopisy.“ Investor ovšem varuje, že nic z toho neznamená, že by akcie byly vůči korekcím imunní. Popsané trendy ale podle něj nebudou trvat věčně. Všichni dobře víme, že je dobrým zvykem trhu bořit všechna očekávání, a to dokonce i během několika málo dní. Koneckonců nové tisíciletí už přineslo dva medvědí trhy. Lidé ale chtějí vědět, co se děje, a Brown říká, že na jeho teorie se jej klienti ptají neustále.

Níže uvedený graf ukazuje vývoj indexu S&P 500 po roce 2008. Je z něj zřejmé, že proběhlé korekce byly v tomto období mnohem slabší než propady, kterými si trh procházel v předchozím období:

 

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688