Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.06.2017 06:49:39

Fels (PIMCO): Pomalu se připravujme na další recesi a medvěda

Expanze americké ekonomiky tento měsíc vstupuje do devátého roku svého trvání. Podle našich odhadů je přitom pravděpodobnost recese v následujících 12 měsících stále nízko a pohybuje se jen kolem 10 %. Ovšem pravděpodobnost recese během následujících 5 let už dosahuje přibližně 70 %. Určitě tak má smysl zamyslet se nad tím, jaké by mohly být její příčiny a průběh, píše Joachim Fels z dluhopisového fondu PIMCO.

V prvním scénáři, o kterém můžeme uvažovat, si ekonomika vede relativně dobře až do chvíle, kdy přijde nějaký vnější šok. Recesi by v takovém případě vyvolal prudký pokles cen aktiv i důvěry ve spotřebním a podnikatelském sektoru. Recese by mohla být poměrně mírná, trvala by ale déle než obvykle, protože už nemáme k dispozici běžné stimulační nástroje fiskální a monetární politiky.

V tomto scénáři se dá čekat zhruba 2% ekonomický růst, inflace by se jen pomalu blížila cílovým 2 %. Fed by normalizoval sazby jen zvolna. Pak by se ovšem dostavil nějaký vnější šok, například ve formě další korejské války, chaotického rozpadu eurozóny či prudkého růstu cen ropy, který by byl vyvolán nabídkovým šokem. Fed by mohl reagovat jen mírným snížením sazeb, protože ty by se stále nacházely blízko nuly. Fiskální politika by byla paralyzována politickou situací. Recese by tedy mohla být jen mírná, ale trvala by déle, než jsme zvyklí. Investoři, kteří by na trh vstoupili příliš brzy, by byli za svou nedočkavost vytrestáni. 

Ve druhém scénáři dojde k poklesu ekonomiky kvůli nahromaděným vnitřním nerovnováhám, přehřátí trhu se zbožím, trhu práce a příliš vysokým cenám na trzích s investičními aktivy. Tyto nerovnováhy by Fed nutily ke zvedání sazeb. Ten by ovšem díky tomu, že během předchozí fáze byl schopen nahromadit dostatek „munice“, měl být schopen dosáhnout rychlého oživení. V tomto scénáři by naopak měli štěstí ti investoři, kteří by nečekali příliš dlouho a nakupovali by riziková aktiva již brzy po začátku recese, která by sice mohla být hluboká, ale neměla by dlouhého trvání. 

Pokud současná expanze vydrží ještě jeden rok, stane se druhou nejdelší v poválečné historii. Jestliže bude ještě při životě v polovině roku 2019, dostane se před rekordně dlouhou expanzi, kterou ekonomika prošla v devadesátých letech a která trvala přesně deset let. Zdá se tedy, že prodlužující se délka života se netýká jen nás lidí. Jak bylo uvedeno, pravděpodobnost recese v dohledné době je malá a příčinou je absence výraznějších nerovnováh, které by mohly americkou ekonomiku poslat do útlumu. Není patrná ani příliš vysoká spotřeba, nadměrné investice, přehřívání či chybné kroky v oblasti monetární politiky. Zdá se, že pomalý nudný růst spojený s minimálními mzdovými a cenovými tlaky a jen mírně přehřátým akciovým trhem ekonomice prospívají. 

Je pravda, že politika ve Washingtonu se nyní nachází ve stavu chaosu, ale ten snižuje riziko nadměrné fiskální stimulace. Ta by mohla vést k prudkému růstu a následně vynucenému brzdění. Podobně je omezeno riziko protekcionistické politiky, která by mohla zažehnout obchodní válku. Obavy z recese, které byly tak aktuální v roce 2016, by tak v současné době měly být jen velmi mírné. 

Užijme si současnou expanzi, dokud ještě trvá. Neměli bychom ale sázet na to, že se ze Spojených států stane další Austrálie, jejíž ekonomiku postihla recese naposledy před čtvrt stoletím. V současném prostředí by investoři měli věnovat pozornost zejména tomu, že v cenách rizikových aktiv už je odraženo hodně dobrých zpráv. Měli by se zaměřovat na globální trhy včetně rozvíjejících se trhů. A měli by držet aktiva, která uchovají svou hodnotu i v případě negativního vývoje. 


 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688