Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.06.2017 09:33:37

Prodeje aut v Evropské unii jsou opět na rekordu

Útlum v prodejích aut na evropském trhu v dubnu šel na vrub svátkům, a v květnu se již trh opět vrátil ke svému dřívějšímu trendu. Registrace nových osobních vozů se zvýšily o 7,6 % a dosáhly tak téměř 1,4 milionu. Od začátku roku se trh zvětšil již o 5,3 % a prodeje aut tak překračují maxima dosahovaná v úspěšném roce 2008 o zhruba půl milionů vozů, v ročním kumulovaném vyjádření. 

Z pěti hlavních evropských trhů jsou v plusu čtyři, útlum zažívá Spojené království, které je shodou okolností druhým největším. Prodeje aut tam po zdolání rekordu v loňském roce slábnou, což se dá zdůvodnit nasyceností trhu i obezřetnějším přístupem spotřebitelů v době slabé libry a (ne)probíhajícího jednání o brexitu. Setrvalý vzestup zažívá německý trh, jako vůbec ten největší, který je – odmyslíme-li si rok šrotovného – naprosto rekordní. Na vzestupu je Itálie i Francie, nicméně v jejich případě se stále o rekordech rozhodně hovořit nedá. Nakonec úspěchem je alespoň fakt, že navzdory mizerným výsledkům těchto ekonomik prodeje vůbec rostou. 

Pro českou ekonomiku, která je na vývoji zejména evropského automobilového trhu bytostně závislá, je podstatné, jakým směrem se bude trh ubírat v dalších měsících. Přece jen automobilky a jejich dodavatelské sítě tvoří skoro 9 % ekonomiky a současný růst průmyslu (a nakonec i HDP) stojí především na nich. Prozatím nemáme důvod měnit odhad růstu trh na letošní rok (cca +3 %), takže vlastně počítáme s určitým mírným zpomalením dosavadního trendu. Trh je sice už nyní na maximech, nicméně útlum by ještě v letošním roce přijít nemusel. Průzkumy mezi spotřebiteli v EU sice naznačují, že ochota pořizovat si nová auta už není tak silná jako třeba loni, nicméně stále zůstává nad dlouhodobým průměrem. 

Pokud bychom se podívali, kdo je letos prozatím vítězem boje o tržní podíl v EU, tak je to jednoznačně Toyota s velkým odstupem následovaná Fiatem a Renaultem (podpořeným jeho automobilkou Dacia). Německým automobilkám se tentokrát příliš nedařilo, a tak tržní podíl VW klesá podle údajů ACEA na 23,3 %. Zdůvodnění lze hledat jednak ve spotřebitelských preferencích v zemích jako je Itálie a Francie a jednak zřejmě i v doznívání aféry dieselgate. 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688