Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Investice  |  16.06.2017 12:40:49

Prodej aut v květnu v EU rostl, automobilky jsou většinou spokojené

Jak uvádí ČT24, o 7,7 % na 1,43 milionu vzrostl podle Evropského sdružení volného obchodu (EFTA) v květnu meziročně počet registrací nových osobních aut v EU. Růst prodeje je týká téměř všech automobilek, což uvádí Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

V prohlášení ACEA se k výsledkům doslova uvádí: „Z hlediska objemu prodeje se tyto výsledky blíží úrovni z května 2007, těsně předtím, než automobilový průmysl zasáhla hospodářská krize."

Automobilový trh se k růstu vrátil až v roce 2014. Od toho roku poptávka stoupá téměř každý měsíc. Děje se tak díky spotřebitelské důvěře i kvůli nabídkám nových produktů a dalším stimulům výrobců.

V samotné EU (tedy bez členů EFTA), počet registrací meziročně vzrostl o 7,6 % na 1,39 milionu. Členy EFTA jsou Norsko, Švýcarsko, Island a Lichtenštejnsko.

V květnu se v Evropě dařilo zejména japonským automobilkám Suzuki a Toyota, růst prodeje u 21,4 %, respektive 19,6 %, a německé Daimler, o 14 %. Prodej skupiny Fiat Chrysler rostl o 11,9 %, když vzestup poptávky po sportovních modelech Alfa Romeo o 47,8 % vykompenzoval pokles prodeje vozů Jeep SUV o 7,3 %. Počet registrací francouzského Renaultu se zvýšil o 10,4 % a skupině PSA počet registrací vzrostl o 4,8 %. Největší evropská automobilka Volkswagen zaznamenala růst prodeje o 8,4 % a podíl na trhu se i navzdory emisnímu skandálu drží na 24,3 %.

Jsou i  automobilky, které v květnu zaznamenaly pokles prodeje, Jaguar Land Rover o 9,3 %, Honda o 14,5 %, Mazda o 2,3 % a Opel o 1,7 %.

Nárůst prodeje za květn proběhl u všech pěti velkých trhů, výjimkou  byla  Británie. Nejvíce odbyt rostl v Německu, o 12,9 % , následuje Španělsko s 11,2 %. V Británii naopak počet registrací o 8,5 % klesl.

Za prvních pět měsíců letošního roku se prodej nových automobilů v EU a zemích EFTA podle údajů ACEA zvýšil o 5,1 % na 6,92 milionu. Prodej v samotné EU se zvýšil o 5,3 % na 6,72 milionu.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688