Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.06.2017 06:38:35

Bez posvěcení vlády skončí nová investiční horečka zklamáním?

Na světě je nyní čtyřikrát více digitálních měn než měn tradičních. Podle Tima Culpana v jeho komentáři pro Bloomberg Gadfly jde o překvapivý a také povzbudivý jev. Podle Swiss Association for Standardization dnes existuje 177 národních měn a CoinMarketCap udává seznam 753 digitálních měn. Mezi ně patří známý bitcoin a etherum, ale i měny jako StrongHands a Paccoin, jejichž hodnota se pohybuje v desetimiliontinách dolaru. Možná bychom mohli o naší době hovořit jako o vrcholu digitálním měn, ale nic si nenalhávejme. Tato šílenost ještě není ani zdaleka u svého konce.

Připomeňme si, že když bitcoin dosáhl hodnoty 1 000 dolarů, skeptici hovořili o jeho následném propadu. Dnes si tito medvědi trhají vlasy, protože tato měna se v současné době obchoduje za 2 700 dolarů. Cena bitcoinu se v posledních 12 měsících zvedla o 300 % a celková hodnota uvedené měny se pohybuje kolem 45 miliard dolarů. I přesto ale její celkový význam klesá. V roce 2013 totiž tvořila přibližně 95 % celkové hodnoty kryptoměn, dnes tento podíl klesl asi na 39 %. Rychle ji dohání etherum, které mělo na počátku roku 3,9% podíl, ale nyní je to podle CoinMarketCap už 31 %. Na třetím místě figuruje v tomto pořadí Ripple s podílem pohybujícím se asi na 8,8 %.

Konkrétní podíl jednotlivých digitálních měn na jejich celkové hodnotě od června 2013 do ledna 2017 shrnuje následující obrázek:

 

Zhruba 20 % celkové hodnoty digitálních měn je rozděleno mezi 750 měn, které by se chtěly dostat na podobnou pozici jako první tři. Možná, že se to některé z nich skutečně povede a dostane se jim potřebné důvěry. Řada z nich se nezaměřuje na masové rozšíření, ale na různé tržní niky. Jedna z nich by se například ráda stala měnou používanou při online hrách, u jiné byl zase omezen počet jednotek na číslo odpovídající počtu kilometrů mezi Zemí a Měsícem. Další chce být zase oficiální měnou fiktivního národa.

V celkovém pohledu zůstává tržní nikou i sám bitcoin. Současný boom digitálních měn nám tak může připadat směšný, ale to nic nemění na tom, že má obrovskou setrvačnost. Také se zdá, že konsolidace je zde nevyhnutelná. Podle Morgan Stanley bude pro budoucnost bitcoinu klíčové, zda jej jako oficiální měnu přijmou některé vlády. Pak by ovšem ztratil část své atraktivity, protože by se stal regulovanou měnou. Takový pohled je pravděpodobně oprávněný, a pokud si zastánci digitálních měn myslí, že dojde k jejich masovému rozšíření bez posvěcení od vlád, mýlí se.

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688