Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Investice  |  09.08.2017 08:53:47

Drobní investoři v ČR se zbavují dluhopisů

Objem podílových listů odkoupených dluhopisovými podílovými fondy rostl v prvním čtvrtletí tohoto roku meziročně o 57 %. Počet těchto cenných papírů činil 6 877 111 a dle statistik ČNB byla nejvyšší od roku 2010 (data za dřívější období ČNB neposkytuje).

 Zdroj: ČNB 

Rekordní objem odprodejů přitom přichází v době několikaměsíčního růstu výnosů dluhopisových podílových fondů. V roce 2016 činil průměrný výnos dluhopisových fondů 3,37 %, letos (k 7.8.2017) pak činí průměrný výnos YTD 1,35 %.

 

Zdroj: investiční společnosti, vlastní výpočty autora 

Ovšem, je třeba si uvědomit, že existují obrovské rozdíly mezi jednotlivými třídami dluhopisů.  „Premianty“ jsou v tomto směru dluhopisové podílové fondy investující do státních dluhopisů rozvíjejících se zemí, které nabízí výnos zpravidla mezi 4 % - 8 % při maturitě 10 let. „Pokušení“ představují možná i korporátní dluhopisy s výnosy 2 % - 4 % při maturitě 10 let. Pak tu ovšem máme státní dluhopisy vyspělých zemí, jejichž výnosy se pohybují pod hranicí toho, co drobný investor může získat na spořicím účtu. V případě spořicích účtů navíc s mírně lepší likviditou, „garancí“ výnosu.  

 

Výnos největšího konzervativního podílového fondu v ČR – ISČS Sporoinvest se pohybuje pod úrokovými sazbami spořicích účtů již od roku 2013 a letos to nevypadá na změnu (výnos YTD -0,55 %). O moc lépe na tom není ani druhý největší konzervativní fond ISČS Sporobond, jehož výnos se poslední dva roky pohybuje pouze mírně na úrokovými sazbami spořicích účtů. V obou případech se přitom jedná o výnos bez započtení vstupního poplatku, který činí shodně 0,3 % z objemu investic.

"Jistota je na finančních trzích velmi drahá a situace dluhopisových podílových fondů toto jasně demonstruje. Velká část investic do konzervativních podílových fondů z roku 2013 čekala do dnešního roku na to, že jim výnos zaplatí alespoň vstupní poplatek. Drobní investoři tak začali až letos vydělávat. Ovšem pouze v nominálním vyjádření, protože výnosy konzervativních fondů se pohybovaly pod hranicí inflace. To ale neznamená, že by konzervativní investice neměly místo v portfoliích drobných investorů, jen to s nimi není vhodné přehánět“, komentuje situaci konzervativních podílových fondů Wolfgang Koeck, analytik Phoenix Investor.¨

Pokles objemu emitovaných nových podílových listů rovněž naznačuje, že drobní investoři v ČR pouze „realokují“ své investice do dynamičtějších dluhopisových podílových fondů. Zároveň, rostoucí objem odprodejů se týká i akciových podílových fondů, i zde přitom odkupy investičních společností převyšují emisi nových podílových listů, tj. peníze vybrané z dluhopisových podílových fondů nekončí ani coby dlouhodobé investice v akciových fondech.  


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:26  Graf dne - USDJPY (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688