Filip Přibáň (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  14.08.2017 10:01:59

Proč stres negativně ovlivňuje obchodní výsledky?

V případě investora, který se nechá unést stresem a jeho chování je ovládáno amygdalou znamená útok příliš dlouhé držení pozice, přikupování či jiné navyšování rizika s cílem trh „porazit“, a to i za cenu možných obrovských ztrát. Útěk znamená předčasné opouštění pozic z důvodu přehnané averze ke ztrátám. Ustrnutí je pak panika a nerozhodnost.

Náš mozek je to nejcennější co máme. Prakticky každý, kdo se chce v současné době prosadit v jakémkoli oboru, musí pochopit jeho mechanismy a naučit se ho ovládat. Platí totiž, že pokud neovládáme svůj mozek, náš mozek ovládá nás. Co je tím myšleno? Mozek se totiž skládá z různých částí, z nichž některé fungují vědomě a můžeme je ovládat, zatímco některé fungují podvědomě a jejich ovládání je jen velmi těžké, či zcela nemožné. 

Významnou částí mozku, jenž se dá velmi těžko kontrolovat je mimo jiné i tzv. amygdala. Amygdala má za úkol řešit především stresové situace, a to s důrazem na rychlost řešení a nikoli přesnost. V průběhu evoluce většinou řešení stresových situací totiž nebyla složitá, avšak bylo třeba, aby byla velmi rychlá. Např. v případě útoku predátora, či jiné podobné stresové situace, každá vteřina mohla rozhodnout o přežití. Amygdala tak umí řešit problémy rychle, avšak její nevýhodou může být fakt, že je neumí řešit dostatečně komplexně. Tento mechanismus je tedy nevýhodou pro každého, kdo potřebuje ve stresu přijít s racionálním řešením problému. Amygdala v takových případech totiž často přebírá kontrolu nad naším mozkem (extrémním případem je tzv. amygdala hijack) a rozhodování člověka je pak často ukvapené a chybné. 

Amygdala zná tři základní řešení problémů: útok, útěk a ustrnutí. V případě investora, který se nechá unést stresem a jeho chování je ovládáno amygdalou znamená útok příliš dlouhé držení pozice, přikupování či jiné navyšování rizika s cílem trh „porazit“, a to i za cenu možných obrovských ztrát. Útěk znamená předčasné opouštění pozic z důvodu přehnané averze ke ztrátám. Ustrnutí je pak panika a nerozhodnost. 

Tak jako tak, rozhodnutí amygdaly v oblasti investování často vedou k neúspěchu. Pokud je investor v klidu, je schopný více používat racionálnější a komplexněji uvažující části mozku jako je např. prefrontální kortex. Proto v mnoha případech obchodníci na demo účtech dosahují zisků a jakmile se dostanou do stresu kvůli reálnému obchodování, kontrolu převezme amygdala a jejich obchodní výsledky se zhorší. Často se tak doporučuje, aby začínající obchodník, který nemá trénovanou psychiku, začínal obchodovat s nižšími částkami a mozek si tak zvykl na tento typ stresu. Následně pak může částky začít navyšovat. Pakliže je totiž amygdala s konkrétním stresorem pravidelně v kontaktu, intenzita její reakce se zmírňuje a člověk tak může být racionálnější a dosahovat lepších obchodních výsledků.


Filip Přibáň

Filip Přibáň

Je studentem magisterského programu na Vysoké školy ekonomické v Praze a třetím rokem pracuje jako finanční analytik ve společnosti AKCENTA CZ. Kromě českého makroekonomického prostředí se zaměřuje také na polský trh. Pravidelně přispívá svými názory do internetových či tištěných médií právě v České republice a Polsku. Mezi jeho koníčky kromě ekonomie patří i neurovědy, neboť pochopení mechanizmů našeho mozku vede i k pochopení našeho ekonomického rozhodování.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ – zahraniční měny a platby

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20-ti letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku a Rumunsku. Klientské portfolio tvoří více než 29 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)

Přečtěte si také:

02.01.2023PMČR: Vysoké ceny energií negativně ovlivňují ziskovost Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
31.05.2019Obchodní spory ovlivňují ceny drahých kovů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688