Požáry v Chorvatsku děsí Čechy: "Snad nás nebudou evakuovat!"

TNBiz, 23.8.2017

Chorvatští hasiči bojují už třetím dnem s nezvladatelným ohněm na několika místech mezi Zadarem a Šibenikem, kam jezdí na dovolenou i Češi. Dopravní komplikace a evakuace v nich vzbuzují zlobu a strach, v zemi panuje chaos. Podle tamní vlády se jedná o nejhorší požáry za posledních 25 let.

Hasiči zápolí s plameny dnem i nocí. Nejhorší je situace nedaleko Zadaru u obce Pristega. Oheň tady už spálil několik domů. Práci hasičům komplikují i nevybuchlé miny z dob občanské války.

Obří požáry komplikují život nejen místním, ale i turistům. Někteří Češi kvůli nim dokonce v noci na úterý museli opustit své apartmány.

Ukázalo se, že právě oheň a následný přesun z hotelu do jiných míst je to, čeho se lidé na prázdninách u Jadranu tak bojí. "Jsme na dovolené v Chorvatsku a je to vidět až do Vodice ten kouř. Šíří se to dál, tak snad nás nebudou evakuovat," napsal redakci TN.cz čtenář Standa. A není jediný z českých turistů, kdo požár vnímá jako velký problém.

"Od neděle jsme na dovolené v Chorvatsku v Pirovaci. Od včera pozorujeme v okolí ohně a sledujeme situaci na internetu. Příjemná situace to není," přidala se Lucka.

Galerie: GALERIE: Požáry v Chorvatsku očima čtenářů


Požáry v Chorvatsku očima čtenářů - 1


Požáry v Chorvatsku očima čtenářů - 2


Požáry v Chorvatsku očima čtenářů - 3


Požáry v Chorvatsku očima čtenářů - 4


Požáry v Chorvatsku očima čtenářů - 5

A problémy kvůli požárům měla i paní Monika. "Asi kilometr a půl od hotelu, kam jsme mířili, nás odklonili a museli jsme to objíždět. Když jsme přijeli k hotelu, byli tam hasiči. Bála jsem se, že nás budou přesouvat," svěřila se.

"Když jsme jeli trajektem ze Stari Gradu do Splitu, tak jsme viděli okolo 11:00 AM, jak hoří les. Kvůli dalšímu požáru byla celý zbytek dne zavřená dálnice v úseku Šibenik - Zadar. Před mýtnicí Šibenik jsme hodinu a půl stáli v zácpě dlouhé sedm kilometrů," svěřil se Tomáš.

A na dopravu si stěžovali i další lidé. "V pondělí v podvečer jsme jeli po dálnici A1 a u města Benkovac nás policie odklonila z dálnice. Mýto jsme neplatili, máme elektronickou krabičku na poplatky a celník nám pouze ukázal, ať pokračujeme bez placení. Kolona byla ještě malá, ale i tak jsme měli zpoždění o cca tři hodiny do destinace Trogir," popsala svůj zážitek Eva.

"Cesta Ostrava - Trogir u Splitu trvala kvůli uzavřené dálnici A1 cca 18 hodin. Na A1 jsme v koloně u sjezdu na Biograd stáli cca dvě hodiny. Pak cesta v přeplněné okresce po pobřeží Biograd- Sibenik-Trogir cca tři hodiny!! Chorvati i tak nezapoměli vybírat mýto ... proto ty kolony," postěžoval si Mirek.

S plameny v Chorvatsku bojují ze vzduchu letouny, na zemi je nasazeno více než 400 hasičů. Silný vítr žene plameny přímo na město Drniš nedaleko Šibeniku. Požáry zasáhly také ostrov Hvar a Brač.

Místní jsou na lesní požáry v létě zvyklí, takový rozsah ale nepamatují. Podle chorvatských médií bylo několik lidí přistiženo, jak požár zakládají. A to dokonce přímo v národním parku Krka. Chorvatští policisté zatkli už sedm lidí, pět z nich je mladistvých.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy