Osm praktických rad, které oceníte při nákupu klozetu

Cena
Při výběru nové toalety byste neměli v žádném případě šetřit. Levný klozet se vám může totiž velmi prodražit. Ačkoliv vám počáteční investice může připadat vysoká, peníze se vám vrátí. Jak? Především v otázce úspory vody. Nekvalitně vyrobené toalety totiž spotřebují několikanásobně více vody při splachování než ty značkové. Navíc u toalety počítáme, že ji budeme mít v koupelně mnoho let.

Stojící vs. závěsný  
Než začnete vybírat toaletu, ujasněte si, zda chcete záchod závěsný nebo stojící. Moderní design sází právě na ty závěsné. V prostoru totiž vypadají odlehčeněji a vzdušně. Jejich hlavní výhodou je ale především fakt, že při instalaci si můžete zvolit vyhovující výšku umístění. Navíc, pokud máte doma malé dítě, které prochází významným obdobím přechodu z nočníku na WC, pak především maminky ocení možnost snadného vytření pod klozetem. U závěsné toalety jsou trubky i nádržky na vodu ukryté ve zdi, díky čemuž je splachování tišší. S tím ale samozřejmě souvisí samozřejmě náročnější zabudování, například při rekonstrukci koupelny je potřeba s tím počítat. U stojících variant při výběru dejte pozor na způsob ukotvení klozetu k podlaze. Optimálním řešením je takzvané laterální připojení mísy speciálními šrouby, díky kterému odpadají zbytečné prolisy ve hmotě keramiky.

Stop rosení
U kombinačního klozetu se můžete setkat s komplikací v podobě rosení splachovací nádržky. Ta vzniká nejčastěji velkým rozdílem teploty vody přiváděné do nádržky a teploty v místnosti. Týkat se to může ale i koupelen s vyšší vlhkostí. Řešením je keramická nádrž, která v sobě nádrž skrývá izolační nádržku. Ta nežádoucímu orosení a kondenzaci vlhkosti zabrání.

Hluboké versus ploché splachování
Důležitým faktorem při nákupu nové toalety je také zvážení konstrukce klozetové mísy. Na trhu jsou k dostání dva základní typy: s hlubokým nebo plochým splachováním. Běžnější je klozet s hlubokým splachováním. Velmi důležitý je v tomto případě tvar vnitřní části mísy, kdy při splachování nestříká voda na všechny strany, a tak není třeba jej stále pracně čistit. Oproti tomu ploché splachování je již méně používanou variantou, vhodnou hlavně pro nemocniční provozy nebo pro starší uživatele. Nevýhoda se zde skrývá v podobě náročnější pravidelné údržby klozetu a většího šíření pachů.

Napojení na odpad
Podstatným krokem při výběru WC mísy je dále připojení na odpad. Setkat se můžete se zadním vodorovným, zadním šikmým, který je používán v bytových domech a pokud bydlíte v panelovém domě, s největším pravděpodobností máte právě tento. Třetí variantou je odpad svislý, který směřuje do podlahy. Možnost je ale i tzv. vario odpadu, který umožňuje vodorovné, svislé, ale i šikmé napojení. Připojení na odpadní potrubí je ukryto v "kapotované" míse, která tak působí čistě, elegantně, bez záhybů, kam se jinak běžně usazuje prach

Podomítkové moduly
Pokud bojujete ve vaší koupelně o každý centimetr, pak jsou pro vás podomítkové moduly tím nejlepším řešením. Jsou elegantní, ve špičkové kvalitě, snadno se instalují a navíc vám pomohou šetřit vodu. Rámy jsou vyrobeny z masivní oceli, jejich stabilita je testována na zatížení 400kg. Samozřejmostí je dvojí splachování, tzv. dual flush systém. Na splachovacím panelu je dvojité tlačítko: stlačením menší části vypouštíte 3 litry vody, stlačením větší části 4,5 litrů.

Snadná údržba především
Vzhledem k tomu, že se v klozetu hromadí velké množství bakterií, je jedním z hlavních srovnávacích kritérií náročnost jeho údržby. Intenzita a rovnoměrnost opláchnutí mísy záleží na mnoha parametrech. Nejvíce nečistot se v samotné toaletní míse usazuje ve vnitřním splachovacím kruhu a zadní části toalety, jenž je jen obtížně přístupná pro pravidelné čistění. Nejnovějším trendem jsou tak toalety bez oplachového kruhu. Jejich čištění je snadné, ale především rychlé.



Záleží, na čem sedíme
Moderní záchodové prkénko Slowclose, které se zvládá pozvolna sklopit samo, nepůsobí zbytečný hluk a usnadňuje používání WC i malým dětem. Současně své potomky nemusíte ani neustále napomínat při každém hlasitém přibouchnutí. Značka JIKA nabízí celou kolekci chytrých prkének tak, abyste si mohli vybrat to správné. Je totiž potřeba sáhnout po takovém, které disponuje patřičnými rozměry.

JIKA

Přední česká značka JIKA patří mezi jedny z nejrespektovanějších výrobců koupelnové keramiky, koupelen, obkladů a dlažeb. Firma vznikla roku 1878, kdy byl ve Znojmě založen první evropský závod na sanitární keramiku a nádobí. Pro své zákazníky je JIKA symbolem tradice a kvality. JIKA nabízí kompletní řešení pro vaši koupelnu, ať už disponujete velkým prostorem nebo potřebujete šetřit každý centimetr.

Více informací na: http://www.jika.cz/



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna