Filip Přibáň (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  02.10.2017 10:57:46

Jak ochránit portfolio před propady trhu?

Jako zajímavá varianta, která se využívá čím dál častěji, se ukazuje obchodování indexů volatility, jako je např. VIX. Tento index, často přezdívaný jako index strachu, měří opčním trhem očekávanou volatilitu indexu S&P500 na nejbližších 30 dní.

V současné době se často setkáváme s varováními před riziky, která by mohla způsobit další globální hospodářskou krizi. Otázkou ovšem zůstává, jak se má v takových situacích zachovat investor, který se chce vyhnout větším ztrátám v případě možných propadů finančních trhů.

Základním způsobem, jak omezit riziko portfolia je diverzifikace. Celková investovaná částka se rozdělí např. mezi akcie firem z různých odvětví, dluhopisy státní i firemní, či zlato. Součástí portfolia pak je často i obchodování na měnových trzích s cílem omezit měnové riziko, či vydělat na kurzových změnách. Současná situace je ale složitá. Akciové indexy jsou často nadhodnocené, dluhopisy přinášejí velmi nízké výnosy, a kromě zlata je nástrojů vhodných k diverzifikaci portfolia jen velmi málo.

Jako zajímavá varianta, která se využívá čím dál častěji, se ukazuje obchodování indexů volatility jako je např. VIX. Tento index, často přezdívaný jako index strachu, měří opčním trhem očekávanou volatilitu indexu S&P500 na nejbližších 30 dní. Jeho hodnota se většinu času drží na nízkých úrovních, aby se pak v době nervozity a propadů na trhu často i zněkolikanásobila. Již nějakou dobu navíc mohou obchodníci tento index obchodovat pomocí futures kontraktů či opcí. V praxi tak stačí, aby investor své portfolio doplnil o některý z nástrojů, jehož hodnota se odvíjí od indexu VIX (popř. evropské alternativy VSTOXX) a má garanci, že v době propadů akcií se hodnota těchto nástrojů výrazně zvýší, čímž se omezí investorovy ztráty. To že tento efekt funguje je vidět např. na porovnání indexu S&P500 a VIX Tail Hedge, který se skládá jak z S&P500 tak opcí na VIX.













Na grafu je vidět, že VIX Tail Hedge dosahuje lepší výkonnosti než S&P500 a současně menší volatility. Investor tak může být v klidu, že jsou jeho peníze relativně v bezpečí, popř. může tohoto efektu využít k vyššímu zastoupení rizikových aktiv v portfoliu a tím dosáhnout potenciálně vyššího zhodnocení kapitálu. Své zastoupení v portfoliu pak může mít i u investorů, kteří třeba neobchodují přímo konkrétní akciový index, ale aktiva, která jsou s ním korelovaná. Díky vysoké popularitě se pak podobné typy indexů ať už přes opce či futures obchodují nejen na různé akciové indexy, ale např. i na komodity jako je ropa či zlato. Indexy volatility existují i na jednotlivé měny, avšak k účelům zajištění se proti měnovému riziku jsou zcela nevhodné. V takové situaci se totiž zajišťuje dlouhá nebo krátká pozice konkrétního měnového páru (nikoli jedné měny vůči měnovému koši) a k tomu jsou nejlepší tradiční nástroje jako např. futures či na míru sestavené forwardy.

Filip Přibáň

Filip Přibáň

Je studentem magisterského programu na Vysoké školy ekonomické v Praze a třetím rokem pracuje jako finanční analytik ve společnosti AKCENTA CZ. Kromě českého makroekonomického prostředí se zaměřuje také na polský trh. Pravidelně přispívá svými názory do internetových či tištěných médií právě v České republice a Polsku. Mezi jeho koníčky kromě ekonomie patří i neurovědy, neboť pochopení mechanizmů našeho mozku vede i k pochopení našeho ekonomického rozhodování.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ – zahraniční měny a platby

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20-ti letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku a Rumunsku. Klientské portfolio tvoří více než 29 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688