Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  11.10.2017 06:38:45

Hlavní investiční téma roku 2018: Inflace a (ne)fungující Phillipsova křivka

Globální trh práce se možná dostal do bodu, kdy mzdy začnou růst rychleji než doposud. Již za několik týdnů tomu také bude 59 let od chvíle, kdy ekonom William Phillips popsal vztah mezi inflací a nezaměstnaností. Je velmi jednoduchý: Když se nezaměstnanost nachází nízko, roste poptávka po zaměstnancích a ta tlačí mzdy nahoru. Vyšší platy pak znamenají vyšší náklady pro firmy, které je promítají do prodejních cen. Opačný proces funguje v případě, že nezaměstnanost je vysoká. Jeffrey Kleintop ze společnosti Charles Schwab uvažuje nad tím, nakolik je tento vztah relevantní nyní a nad významem inflačního vývoje pro další vývoj na trzích.

Síla popsaného vztahu mezi nezaměstnaností a inflací závisí na tom, na jakých úrovních se nezaměstnanost pohybuje. Pokud například klesne z 11 % na 10 %, není dopad tak vysoký, jako když se sníží z 6 % na 5 %. A vztah také funguje jen ve středně dlouhém období, ale ne v období dlouhém, tedy během několika cyklů. I Milton Friedman poukazoval na to, že vlády nemohou dlouhodobě snižovat nezaměstnanost tím, že by zvyšovaly inflaci.

Inflace a nezaměstnanost se tedy během cyklu obvykle pohybují opačným směrem. Technologie sice omezují růst mezd a inflace během současného cyklu, ale jak bylo zmíněno, i nyní jsme pravděpodobně v bodu, kdy cenový růst nabývá na síle. Když se nezaměstnanost dostala na dnešní úrovně během posledních tří cyklů, inflace se zvyšovala až do chvíle, než přišla recese. Její současné zvýšení je ale do značné míry taženo vyššími cenami ropy. Pokud tedy nepřijde razantnější růst mezd, není pravděpodobné, že současné tempo zvyšování inflace bude udržitelné.

Fed zmenšuje svou rozvahu a zvyšuje sazby, ECB omezuje program kvantitativního uvolňování. Obě centrální banky totiž čekají zvýšení inflace tažené utaženými podmínkami na trhu práce. Finanční trhy se ale domnívají, že se centrální banky mýlí a svou politiku nemusí měnit tak razantně. Vyplývá to z vývoje sazeb na trzích s futures. Jestliže budou centrální banky i přesto příliš agresivní, mohou podkopat domácí finanční podmínky a nakonec i rally na akciovém trhu.

Poslední tři recese byly vyvolány prasknutím bublin. Ta další ale může spíše připomínat recese ze šedesátých, sedmdesátých a osmdesátých let. Ty byly spuštěny agresivním zvyšováním sazeb a právě proto je dnes tak důležité, zda centrální banky odhadují situaci v ekonomice správně. Skutečně se inflace v následujícím roce zvedne? Doposud se zdá, že výše popsaný vztah mezi nezaměstnaností a inflací tentokrát nefunguje. Trh práce je napjatý ve Velké Británii, Japonsku i Spojených státech, ale nějaké prudké mzdové tlaky nejsou patrné.
Problém s takovým hodnocením může spočívat v tom, že zmíněné trhy mohou být výjimkou. Trh práce v Evropě nijak napjatý není a přitom je větší než trh americký. Z globálního hlediska jde o významný fakt. A průměrná nezaměstnanost v 36 velkých ekonomikách světa se až nedávno dostala pod třicetiletý průměr. V některých zemích se tedy nezaměstnanost nachází výjimečně nízko, ale z celosvětového hlediska tomu tak není. Trh práce je přitom stále více globalizován a růst inflace je navíc za vývojem nezaměstnanosti vždy o něco zpožděný. Můžeme se tedy skutečně nacházet přesně v tom bodu, kdy inflační tlaky začínají růst.

Podle našeho názoru tak centrální banky hodnotí další vývoj inflace povětšinou správně. Jejich postupné utahování monetární politiky by nemělo mít negativní dopad na ekonomický růst a následně na akciový trh. Vztah mezi nezaměstnaností a inflací je ovšem třeba i nadále pozorně sledovat, protože kdyby se utahování stalo příliš razantním, akciové trhy by zareagovaly negativně.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688