Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  23.10.2017 06:04:15

Střední a východní Evropa: zdravotnická turistika na vzestupu

Lacinější stomatologové nebo estetická chirurgie. I to jsou důvody, proč zdravotnická turistika v postkomunistických zemích roste.

Mnoho let lákal Gdaňsk, největší polské město, turisty na své historické centrum, romantické pohledy na řeku a písčité pláže v blízkých vesnicích. Jenže důvody příjezdů zahraničních návštěvníků se časem změnily. Dnes do Gdaňsku jezdí především kvůli dostupným a zároveň kvalitním službám tamních dentistů.

„Když jsme před deseti lety začínali, byli jsme téměř jediní, jejichž služby využívali zahraniční pacienti,“ řekla listu Financial Times Anna Sarzynská, majitelka Anna Dental Clinic v centru Gdaňsku. „Dnes už je nás na trhu víc. Prakticky každá zdejší dentální klinika nabízí své služby cizincům,“ dodala.

Zdraví a památky

Sarzynská odhaduje, že kolem osmdesáti procent její klientely tvoří zahraniční pacienti. Převažují ti ze Skandinávie, ale najdeme mezi nimi také mnoho klientů z Velké Británie nebo Irska. Zákazníků z ciziny má tolik, že dokonce musela přijmout pracovní sílu jen na to, aby pro ně zajišťovala ubytování v hotelu nebo poznávací vyjížďky městem. Bez perfektní angličtiny nemá v jejím týmu nikdo šanci.

Zdravotnická turistika je ve střední a východní Evropě na vzestupu. Ročně její objem roste o 12 až 15 procent, říkají Financial Times s odkazem na studii zpracovanou poradenskou společností PriceWaterhouseCoopers. Podle Polské asociace zdravotnické turistiky zavítalo v roce 2016 do Polska bezmála půl milionu zahraničních pacientů.

Magdalena Rutkowská, která vlastní poradenskou společnost Medical Travel Partner, pracuje ve zdravotnickém turistickém ruchu od roku 2010. Tvrdí, že zájem o investice do tohoto sektoru od té doby podstatně vzrostl. „Každý měsíc mi chodí poptávky na zprostředkování zahraniční klientely od nových klinik, které chtějí rozjet tento druh byznysu,“ říká.

Také Maďarsko a Česko

Příjezdový zdravotnický turismus se ale netýká jen Polska. Také v jiných postkomunistických zemích je možné si všimnout, že zahraniční pacienti zvyšují svůj zájem o služby kvalitních lékařů všeho druhu. Například Maďarsko má dobrou pověst ve stomatologii, Česká republika je zase známa svou kvalitní chirurgií oka, především při odstraňování šedého zákalu. Polsko je vyhledáváno kvůli plastickým operacím a také stomatologii.

„Tento trh má obrovský potenciál, i když zatím není plně rozvinutý,“ tvrdí Szymon Piatkowsky, šéf poradců PWC pro zdravotnictví ve střední a východní Evropě. Region se zatím specializuje na jednoduchou léčbu, kde nejsou téměř zapotřebí předchozí konzultace. Prostor pro další rozvoj je velký. Kliniky v postkomunistických zemích by zvládly i komplexnější a také více komplikovanou chirurgii,“ dodává.

Do zmíněných zemí přijíždějí pacienti jak ze západní, tak i z východní Evropy. Ti z Německa, Velké Británie nebo severských zemí si vybírají převážně jednodenní kosmetické zákroky. Důvodem je především dvakrát až třikrát nižší cena než v jejich domovských státech. Kvalita je přitom na srovnatelné úrovni.

Rozvoj tohoto typu turismu se urychlil poté, co vstoupila v platnost směrnice Evropské komiseroku 2013, která zpřístupnila zdravotní péči každému občanovi EU ve kterékoli členské zemi. To mimo jiné znamená, že veškeré náklady na konkrétní léčbu nebo zákrok v zahraničí lze krýt ze zdravotního pojištění domácí země, pokud je v ní daná péče také hrazena.

Most mezi západem a východem

Region střední Evropy je ale přitažlivý rovněž pro nezanedbatelné množství pacientů z bývalých zemí Sovětského svazu. Důvodem je tamní horší dostupnost kvalitní zdravotní péče. Proto jsou lidé z těchto států ochotni za přístup k profesionálním službám zaplatit. Také proto ve střední Evropě vyhledávají spíše komplexnější a časově náročnější zákroky než klientela ze západní Evropy.

Rozvoji zdravotnické turistiky nahrává také skutečnost, že v zemích jako je Polsko nebo Česká republika vlastně neexistují vážné překážky pro vznik soukromých klinik. V nich pracují špičkoví specialisté. Polsko má navíc výhodu, že téměř v každém větším městě mají letiště, a tak není problém ani dostupnost dopravní.

Stinnou stránkou je, že rozvoj soukromých klinik příliš nepomáhá zlepšování veřejných zdravotnických služeb, zejména v nemocnicích. Podle OECD činily výdaje na zdravotnictvíPolsku 6,4 procenta v roce 2016, což je jedna z nejnižších úrovní v celé Evropské unii. V České republice je to méně než 8 procent, průměr EU dosahuje téměř deset procent HDP.

Podle odborníků by mohly dalšímu nárůstu poptávky zahraničních pacientů po zdravotnických službách ve střední a východní Evropě pomoci také vládní stimuly. Jako příklad uvádějíí Turecko, kde vláda plánuje zřídit tax-free zóny pro zahraniční klienty tureckých zdravotnických zařízení.

-usi-

Vyšlo na Zdravotnickýdeník.cz

Příspěvek Střední a východní Evropa: zdravotnická turistika na vzestupu pochází z Ekonomický deník


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688