Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  03.11.2017 15:04:10

Skupina automobilek chce vytvořit evropskou síť dobíjecích stanic, v ČR investuje hlavně ČEZ

Skupina převážně německých automobilek vytvořila společný podnik nazvaný IONITY, jehož cílem je vytvořit do roku 2020 po celé Evropě síť 400 rychlonabíjecích stanic pro elektrická auta. Členy podniku jsou BMW, Daimler, Ford Motor, Volkswagen a jeho značky Audi a Porsche, uvádí se v dnešním sdělení automobilek.

Obavy, zda elektrické vozy budou mít takový dojezd, aby byly schopny dosáhnout plánované destinace, brání v rozhodnutí některých řidičů přejít od tradičních vozů s benzinovým nebo naftovým pohonem k elektrickým. Zavedené značky se proto spojily při zavádění rychlonabíjecích stanic pro auta.

IONITY sídlí v Mnichově a prvních 20 dobíjecích stanic otevře v letošním roce v Německu, Norsku a Rakousku. Tyto stanice mají být od sebe vzdáleny 120 kilometrů a budou provozovány ve spolupráci s čerpacími stanicemi Tank & Rast, Circle K a OMV.

V příštím roce má být síť rozšířena o dalších 100 stanic. Každá by měla umožnit dobíjení několika vozů různých značek současně, informovala agentura Reuters.

Také v České republice je intenzivní budování dobíjecích stanic na páteřních komunikacích v a rozvoj systému plateb hlavním tématem při rozvoji elektromobility v České republice. Podpora elektromobilů a autonomních vozidel je navíc oficiálním směrem českého průmyslu. Vláda podepsala memorandum se zástupci autoprůmyslu. V dokumentu je 25 konkrétních opatření na podporu rozvoje e-mobility, autonomního řízení a digitalizace v ČR. Sdružení automobilového průmyslu se v něm zavazuje podporovat úsilí o rozvoj moderních a efektivních systémů alternativních pohonů včetně elektromobility, autonomního řízení a digitalizace. Memorandum konstatuje, že nástup trendů budoucnosti se neobejde bez rozsáhlých investic do výzkumu, vývoje, inovací a do podpory odpovídajícího přizpůsobení podmínek vzdělávacího systému.

Elektromobilita není jen tématem pro automobilový průmysl, zajímá i velké hráče v energetickém průmyslu. Například ČEZ se rozhodl vstoupit do tohoto odvětví tím, že začal budovat šíť dobíjecích stanic, která je pro energetiky přirozenou vstupní branou do světa elektromobility. Podle Tomáše Chmelíka, manažera Útvaru čistých technologií ČEZ, který má elektromobilitu v energetickém gigantu „pod palcem“, má ČEZ nyní celkem 71 stanic, z toho 27 „rychlých“. „Ty pomalé jsou v místech, kde lidé tráví víc času – například v nákupních centrech. Koncem letošního bychom rádi provozovali 40-45 veřejných rychlodobíjecích stanic. Tedy to znamená cca 15 přistavět, samozřejmě se pokusíme, aby to číslo bylo co nejvyšší. Více by jich mělo být postaveno v příštím roce i s ohledem na složitost zajišťování vhodných lokalit pro výstavbu,“ řekl v nedávném rozhovoru pro Ekonomický deník Chmelík.

Development lokalit pro dobíjecí stanice je podle něj největší brzdou procesu výstavby – počíná potřebou dohody s majiteli pozemků, následně nastupuje zajištění potřebného výkonu, který zejména u rychlodobíjecích stanic není snadno k dispozici, dalšími faktory jsou potřebná povolení. Zejména výstavba na dálnicích se ukazuje jako komplikovaná a zdlouhavá právě z důvodu potřeby posilování elektrického příkonu a budování vlastních trafostanic, protože vysoké příkony pro rychlodobíjecí stanice vyžadují připojení na hladině vysokého napětí. Věříme ale, že se nám výstavbu podaří rozhýbat a že stanice na těch potřebných místech začnou přibývat.

Jiří Reichl, čtk

O tématu jsme také psali:

Podpora elektromobilů a autonomních vozidel je oficiálním směrem českého průmyslu. Vláda podepsala memorandum se… 11.10.2017

Věříme tomu, že elektromobilita je opravdové téma, říká manažer Útvaru čistých technologií ČEZ 11.7.2017

Nová unijní pravidla pro elektromobily účinkují od 18. listopadu 30.6.2017

Veřejné dobíjecí elektrostanice budou evidovány v registru 2.5.2017

Česká pošta si chce pronajmout 60 elektromobilů pro rozvoz zásilek až za 30 milionů 22.3.2017

Elektrifikace, elektromobilita a chytrá auta jsou budoucností autoprůmyslu 19.10.2016

Dotace na elektromobily táhnou, fotovoltaice musí pomoci firmy 20.9.2016

Kalifornie dává zelenou utilitám v budování dobíjecí infrastruktury pro elektromobily 7.5.2016

 

Příspěvek Skupina automobilek chce vytvořit evropskou síť dobíjecích stanic, v ČR investuje hlavně ČEZ pochází z Ekonomický deník


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688