Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.11.2017 17:23:36

Ceny emisních povolenek zdraží, přichází ale jako lék na znečištění včas?

Pro globální ovzduší to není dobrá zpráva. Roční nárůst emisí oxidu uhličitého (CO2) pocházejícího z průmyslu a spalování fosilních paliv vykáže za rok 2017 hodnotu 2 procent. Podle agentury Bloomberg jde o změnu v dosud stabilním trendu znečištění ovzduší z let 2014 až 2016. Evropa nabídla svůj lék na znečištění - zdražení emisních povolenek.

Zpráva Global Carbon Budget 2017 uvedla, že kvůli rostoucí spotřebě uhlí v Číně vyroste její podíl na globálních emisích CO2 na 3,5 procenta, zatímco emise vypouštěné v USA se sníží o 0,4 procenta. A to i přesto, že využití uhlí ve Spojených státech zaznamenalo mírné navýšení. Podle vědců, kteří jsou do problematiky zasvěcení, dochází nyní po tříletém období „klidu“, v podobě stabilizace globálního znečištění oxidem uhlíku, k nemilému překvapení v podobě nárůstu celosvětových emisí.

Znečištění přerostlo lidstvu přes hlavu 

Agentura Bloomberg citovala Corinne Le Querovou, ředitelku výzkumného centra Tyndall pro výzkum klimatických změn na University of East Anglia, která řekla: „Vypršel nám čas pro naše schopnosti udržet oteplování planety Země pod kontrolou.“ Světoví lídři se na klimatické konferenci v Paříži v roce 2015 dohodli, že zajistí, aby globální oteplování zůstalo do konce století výrazně pod dvěma stupni Celsia ve srovnání s předindustriální érou, a oteplování planety se má co nejvíce přiblížit hodnotě 1,5 stupně Celsia.

Podle Corinne Le Querové musí být cílem všech aktivit dosažení vrcholu celosvětového znečištění emisemi uhlíku v příštích několika letech a následně jejich rychlé snížení. Jinak se prý nebudeme schopni vypořádat s klimatickými změnami a jejich dopady.

Evropa zdraží cenu emisních povolenek 

Minulý týden Evropská unie schválila kompromisní návrh ke splnění závazku snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o minimálně 40 procent. K této metě má vést i navýšení ceny za vypuštění tuny oxidu uhličitého do ovzduší ze současných 5 eur na 25 eur, což je 638 korun. Úprava systému obchodování s emisními povolenkami vstoupí v platnosti po roce 2020.

Povolený objem emisí by se měl v letech 20212030 snižovat o 2,2 procenta ročně, tedy výraznějším tempem než doposud. Z trhu by měly být staženy až dvě miliardy povolenek, což by mělo vést k nárůstu ceny za vypuštění tuny oxidu uhličitého do ovzduší na 25 eur ze současných pěti eur. Paradoxem ale je, že schválený kompromis se nezamlouvá nikomu. Zástupci největších znečišťovatelů, tedy hlavně průmyslových firem, tvrdí, že navržené ceny povolenek mohou mít negativní dopad na konkurenceschopnost evropských firem a ochránci přírody zase považují podobu přijatých opatření za „příliš mírnou“.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688