Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.11.2017 13:53:12

Jsou trhy zpět v letech 2004–2005?


Většinou se očekává, že když Fed zvedne krátkodobé sazby, porostou i sazby dlouhodobé. Fed ale začal sazby zvedat už v prosinci 2016 a výnosy dlouhodobých vládních obligací namísto růstu klesají. Tato situace vyvolává vzpomínky na roky 2004–2005, jenže podle Michaela D. Bauera z Fedu je nyní vysvětlení jiné. Spočívá v riziku soustavně nízké inflace, v poklesu takzvané přirozené sazby a také ve fiskální a geopolitické nejistotě. Tedy v řadě faktorů, které tlačí na pokles dlouhodobých sazeb.

Rozdíl mezi výší krátkodobých a dlouhodobých sazeb je označován jako sklon výnosové křivky. Jak ukazuje následující graf, od prosince 2016 došlo k významnému zploštění této křivky, tj. ke zmenšení rozdílu mezi krátkodobými a dlouhodobými sazbami

Zatímco krátkodobé sazby rostou kvůli politice Fedu, na dlouhodobé sazby působí podle řady názorů opakované zklamání z nedostatečného růstu inflace. Pro výnosy dlouhodobých vládních obligací jsou ale relevantní inflační očekávání pro následujících deset let, nejen očekávání krátkodobá. Dlouhodobá očekávání jsou pak podle průzkumů Fedu stále pevně ukotvena na 2 % a neexistuje žádná studie, která by poukazovala na významnější pokles těchto očekávání.

Na druhou stranu je ovšem zřejmé, že významně poklesla míra kompenzace, kterou investoři požadují za inflační riziko. Podle odhadů stojí za celou polovinou poklesu nominálních výnosů desetiletých vládních dluhopisů, ke kterému došlo od konce roku 2016. K poklesu této požadované kompenzace navíc podle dat došlo pokaždé ve chvíli, kdy na trh dorazila nová data týkající se inflace, která naznačovala pokračující dezinflační tlaky. Z tohoto pohledu tedy současný inflační vývoj skutečně hraje významnou roli.

Výše uvedený vývoj znamená, že proběhl pokles rizikové prémie, kterou investoři požadují ve spojitosti s nejistým vývojem budoucí inflace. K tomu se snižují odhady výše rovnovážné sazby, na které by se trhy měly ustálit v případě, že ekonomika nebude procházet šoky a cyklickými fluktuacemi. V červnu 2016 odhadoval FOMC výši této sazby na 3 – 3,3 %, v červnu 2017 na 2,8 % – 3 %. V neposlední řadě pak klesá takzvaná časová prémie. Podle jedné z aktuálních studií se nyní tato prémie nachází asi o 0,9 procentního bodu níže, než by byla její úroveň tehdy, kdyby Fed nedržel ve své rozvaze obrovský objem cenných papírů. Jelikož k růstu této prémie nedošlo ani poté, co Fed oznámil snižování své rozvahy, zdá se, že investoři v její významný pokles nevěří.

Přesné vysvětlení toho, proč dochází ke zmíněnému zploštění výnosové křivky, je velmi složité. Data nicméně naznačují, že dlouhodobá inflační očekávání jsou stabilní, avšak investoři požadují menší kompenzaci za inflační riziko, snížily se odhady rovnovážné úrovně sazeb a Fed svou komunikací o snižování rozvahy zatím výrazně nezměnil časovou prémii. Mimo jiné i s ohledem na vysoké valuace akcií je relevantní uvažovat o tom, jaké riziko představuje možnost prudšího růstu dlouhodobých sazeb. Výše uvedené naznačuje, že by k němu mohlo dojít zejména v případě překvapivě vysoké inflace či změně očekávání ohledně tempa a rozsahu poklesu rozvahy Fedu.

Zdroj: FRBSF Economic Letter

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688