Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  28.11.2017 09:13:57

Rozbřesk: Inflaci tlačí vzhůru stále více bydlení


Česká inflace kulminuje, nicméně na cílovou dvouprocentní hodnotu se zatím vracet nijak rychle nemusí. V říjnu se meziroční inflace sledovaná centrální bankou dostala na 2,9 %, což byla mimochodem její nejvyšší hodnota za posledních pět let. Vysoko zamířily i další inflační indexy, ať už měnově-politická inflace (3,0 %) nebo statistickým úřadem sledovaná inflace bez regulovaných cen a změn daní (3,3 %). Pouze tzv. korigovaná inflace bez pohonných hmot se usadila jednu desetinu procentního bodu pod zářijovým maximem.

Nakonec se stačí podívat na podrobnou strukturu spotřebitelského kaše a hned je jasné, že až na několik výjimek, kam tradičně patří mobilní telefony a elektronika, se ceny zboží a služeb už jen zvyšují. Bez jakéhokoliv překvapení hrají prim potraviny, nicméně do popředí se nám v pomyslném žebříčku stále více tlačí bydlení. A to se nejspíše také stane tím, kdo bude „určovat“ směr inflace v roce 2018. Nepůjde přitom tolik ani o dražší energie, ale především o nájemné a dopad zvyšujících se cen nemovitostí, které jsou již v indexu skryty pod tajemným označením hypotetické nájemné. Nakonec už letos se ceny nemovitostí docela úspěšně tlačí na přední místa mezi inflačními faktory. Zatímco za celý loňský rok se zvýšilo toto „nájemné“ o 1,2 %, na podzim se jeho tempo dostalo přes hranici pěti procent.

Skutečné nájemné z bytů zatím vedle toho letos v rámci inflace příliš vidět není, protože roste ani ne polovičním tempem. Ve srovnání s nabídkami realitních kanceláří se to může zdát docela málo, nicméně na začátku nového roku lze očekávat cenový skok i v tomto případě. Zvlášť když poptávka po bytech zůstává vysoká, zatímco nabídka v důsledku administrativních bariér reaguje jen s velkým zpožděním a v případě nových bytů zaostává cca 25 % pod úrovní let 2008-9. Výsledkem je pak už jen třináctiprocentní nárůst cen nemovitostí v letošním roce, který se až s odstupem projevuje i v cenách nájemního bydlení. A to ponecháváme stranou vliv expandujících a současně lukrativních krátkodobých pronájmů. 

A na závěr něco optimistického. I když inflace právě kulminuje, spotřebitelé se jí – alespoň podle průzkumů – obávají stále méně… tedy v průměru. Navzdory právě skončené máslové horečce i rekordním cenám nemovitostí.

Česká koruna a dluhopisy

Koruna se prozatím usadila pod hranicí 25,50 EUR/CZK a vyčkává na další růst úrokových sazeb ČNB. Na základě sazeb FRA se ovšem zdá, že trh si vzal za své slova guvernéra o tom, že oba nadcházející termíny jsou z pohledu pravděpodobnosti rovnocenné. ČNB sice pospíchat nemusí, ale opomíjet příležitost asi také ne. Takže nadále platí, že „spolu-rozhodnout“ mohou mzdy za třetí kvartál, které budou zveřejněny už příští pondělí, a samozřejmě koruna. Jak se její kurz líbí ČNB, respektive jak moc je v souladu s prognózou, zůstává ovšem až do února tajné. Věříme však, že odvahu k dalšímu kroku centrální banka najde nejspíše už na prosincovém zasedání.


Zahraniční forex

Americký dolar se během pondělí dostával na hlavních párech pod tlak, ale odpoledne se mu začalo dařit. Své ztráty smazal, nebo aspoň korigoval.

Dnes trh zaměří svoji pozornost k americkému Kongresu, kde si jde do senátu pro potvrzení své nominace budoucí šéf americké centrální banky J. Powell. Ten sice není akademickým ekonomem jako jeho dva předchůdci, nicméně i tak bude schválení jeho nominace výrazem kontinuity vedení Fedu. Od Powella lze očekávat, že ve svém vystoupení zdůrazní nezávislost Fedu v otázkách měnové politiky, což by mohla být pro dolar nepatrně povzbudivá zpráva. Z pohledu dalších kroků nečekejme významné signály, snad s výjimkou toho, že prosincové zvýšení sazeb Fedu bude opět verbálně potvrzeno. 


Ropa

Cena ropy Brent se nadále obchoduje bezpečně nad hranicí 63 USD/barel, zatímco severoamerická WTI usiluje o pokoření 58 USD/barel. Ropné býky nepotěšila včerejší zpráva o postupném obnovení dodávek ropy prostřednictvím ropovodu Keystone (ode dneška, zatím však nespecifikované množství). To znamená jednak uvolnění napětí přímo v Cushingu (tj. nárůst negativního spreadu mezi hodnotami futures kontraktů na dva nejbližší měsíce) a jednak opětovného rozevírání spreadu mezi cenou ropy WTI a Brent

Dnešek by měl být, vyjma zpráv ohledně blížícího se zasedání OPEC ve Vídni, ve znamení dat o zásobách ropy a ropných produktů od API, na která navážou na zítřejší oficiální data od EIA. Očekávání směřují k dalšímu poklesu zásob ropy, což by mělo dále podpořit probíhající rebalancování trhu. 

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688