Kvalitní vzduch: kvalita vzduchu ovlivňuje naše zdraví, koncentraci i únavu

Kvalita vzduchu má vliv na koncentraci a únavu Špatná kvalita vzduchu má vliv nejen na zdravotní stav, ale i na naši koncentraci a únavu. Vzduch ve vnitřních prostorách obsahuje velké množství škodlivých látek a bez pravidelného a správného větrání může dojít ke zdravotním komplikacím. K těm může přispět i přílišná vlhkost, vysoká či nízká teplota. Ne všichni však mohou otevřít okno ve své kanceláři a velmi často tak dochází ke sporům mezi kolegy či se správci budov, kteří by podle hygienických norem měli kvalitu ovzduší kontrolovat. Ke kontrolám ale většinou dochází až na základě stížností. Podle průzkumu společnosti Erste Group Immorent nemůže otevřít okno 13 % pracovníků.

Vzduch ve vnitřních prostorách obsahuje velké množství škodlivých látek – prach, viry, bakterie, roztoče a jejich trus, ale i rozpouštědla či těkavé organické sloučeniny, které se uvolňují například z přípravků na úklid. V létě jsou to navíc pyly, v zimě smog. Vzduch se sice do budov dostává z venkovního prostředí, koncentrace škodlivých látek je ale ve vnitřních prostorách dvakrát až pětkrát větší než venku.

Abychom předešli vysoké koncentraci škodlivých látek uvnitř budov, je velmi důležité správně a pravidelně větrat, a to každý den. Nestačí otevřít pouze „ventilačku“, okno by mělo být otevřeno dokořán. V zimě stačí větrat pět minut, v létě můžeme nechat okno otevřené klidně půl hodiny. Větrání má vliv nejen na škodlivé látky, ale také na teplotu a vlhkost. V letních měsících by teplota uvnitř budov neměla přesáhnout 26 °C, v zimě by se měla pohybovat okolo 22 °C. Vlhkost je třeba udržovat okolo 40 %. Nadměrně vlhké prostředí totiž podporuje vznik plísní, které mohou vést k vážným zdravotním potížím. S teplotou, vlhkostí i škodlivými látkami vám může efektivně pomoci klimatizace. Například klimatizační jednotka Ururu Sarara od společnosti Daikin kromě funkce chlazení a vytápění obsahuje i čističku vzduchu a systém zvlhčování a odvlhčování.

Kvalita vzduchu má vliv na koncentraci a únavu

Kvalita vzduchu však neovlivňuje jen naše zdraví. Málokdo ví, že má vliv i na pracovní nasazení a koncentraci. Ve velkých kancelářích, a nejen tam, často dochází ke sporům kvůli větrání v místnosti a klimatizacím. Někomu vyhovuje pracovat při zapnuté klimatizaci, někoho zase pohání k lepším pracovním výkonům čerstvý vzduch zvenku. V zimních měsících vznikají konflikty ohledně větrání kvůli studenému vzduchu venku. V kancelářských prostorách, tzv. open space kancelářích, je obvykle natěsnáno více lidí, než je zdrávo, a vzduch se tak rychle vydýchá. Podle průzkumu společnosti Erste Group Immorent nemůže přímo otevřít okno 13 % pracovníků.

Kvalitu ovzduší by měli pravidelně kontrolovat a podle hygienických norem zajišťovat majitelé budov. K takovým kontrolám však dochází pouze výjimečně až na základě stížností zaměstnanců. Důležitá je nejen optimální teplota, ale i koncentrace oxidu uhličitého, která je v českých kancelářích větší, než by měla být. Kanceláře ve starých budovách, které nejsou architektonicky vyřešené tak dobře jako moderní kancelářské komplexy, nemají dokonce žádnou možnost přímého větrání.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky