Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  07.12.2017 09:09:00

Český průmysl poroste solidním tempem (Ranní zpráva z finančního trhu)

Průmyslová výroba v Německu se propadla, přestože, že tovární objednávky se již nachází na předkrizových úrovních. Naopak český průmysl by si měl připsat dvouciferný meziroční růst. Statistika z amerického trhu práce se vyvíjí v souladu s očekáváním trhu, nejdůležitější data nás však čekají až zítra.

Německá průmyslová výroba zklamala

Přísun dat z amerického trhu práce bude pokračovat i dnes, kdy bude zveřejněn počet nových žádostí o podporu. Ty by měly nepatrně vzrůst na 240 tisíc. Nejdůležitější statistika z amerického trhu práce – počet nově vytvořených pracovních míst mimo zemědělský sektor - nás však čeká zítra.

Ranní německá statistika zklamala, když se tamější průmyslová výroba v říjnu meziměsíčně snížila o 1,4 % (po sezónním očištění). Výroba kapitálových statků klesla o 2,7 % a konzumního zboží o 2,6 % m/m. Naopak růst zaznamenala výroba elektrické energie a to o 5,1 %.

Kurz euro proti dolaru, který včera kolísal okolo 1,183 USD/EUR se dnes ráno pohybuje na 1,179 USD/EUR. Od pondělí tak euro oslabilo téměř o 0,9 %. 

Německé tovární objednávky rostou více než před krizí

Počet německých továrních objednávek v říjnu vzrostl po sezónním očištění o 0,5 % m/m. Potřetí v řadě německé podniky obdržely více objednávek než před finanční krizí. Zářijová statistika byla dokonce revidována o dvě desetiny nahoru na 1,2 % m/m. Objednávky od německých odběratelů vzrostly o 0,4 % m/m, ty ze zahraničí si připsaly 0,5 % m/m. Největší růst zaznamenaly objednávky ze zemí mimo eurozónu

Ve Spojených státech listopadový ADP report mapující počet volných pracovních pozic mimo zemědělský sektor vykázal solidních 190 tisíc. Ve srovnání s říjnem je to nižší počet o 45 tisíc, který je ale plně v souladu s očekáváním trhu. Finální čtení ukázalo, že produktivita americké pracovní síly mimo zemědělský sektor ve třetím čtvrtletí vzrostla o 3,0 % y/y. Jednotkové náklady práce pak mezičtvrtletně klesly o 0,2 %. 

Českou statistiku ovládne dvouciferný růst průmyslové výroby

Česká průmyslová výroba se po prázdninovém váhání rozjela naplno a za říjen si připíše dvouciferný růst. Počet vyrobených aut po sezónním očištění sice v meziročním srovnání klesl, index produkce však neustále stoupá s tím, jak se domácí automobilky obrací k výrobě vozů s vyšší hodnotou. Průmyslovou dynamiku podpoří také kalendářní efekty, říjen měl totiž o dva pracovní dny více než před rokem. Po sezónním očištění průmysl přidá 5,4 % y/y.

V říjnu se dařilo i stavební výrobě, která si po propadu v předchozích dvou měsících připíše nemalý meziroční růst. V bilanci zahraničního obchodu se promítnou vyšší dovozy způsobené živější investiční aktivitou. Pokračující růst vývozů ji však nadále udrží na přibližně stejné úrovni jako před rokem.

Česká koruna nejslabší za 6 týdnů

Tržby maloobchodníků bez započítání tržeb z prodejů aut v říjnu zpomalily růst na 6,3 % y/y. Ze struktury růstu vyplývá, že v porovnání s loňským říjnem utrácely domácnosti nejvíce za zbytné zboží, jakým jsou elektronika nebo sport.

Maďarská průmyslová produkce si v říjnu připsala meziroční růst 7,6 % a příjemně tak překvapila trh.  V průměru za prvních deset měsíců vzrostla průmyslová výroba o 5,4 % y/y.

Ze záznamu zasedání maďarské centrální banky (MNB) vyplývá, že ponechání úrokových sazeb na minimu 0,9 % bylo na listopadovém zasedání schváleno jednomyslně. MNB se nedaří dlouhodoběji plnit 3% inflační cíl a proto svou měnovou politiku bude udržovat uvolněnou i nadále.

Koruna včera po zveřejnění statistiky maloobchodních tržeb oslabila o 4 haléře k 25,70 CZK/EUR, tedy na nejslabší úroveň od poloviny října. Odpoledne ale své ztráty zkorigovala a dnes ráno se obchoduje za 25,62 CZK/EUR. České měně nepomáhá především skutečnost, že se blíží konec roku, kdy zahraniční investoři uzavírají své korunové pozice a přispívají tak k jejímu oslabení. Také ostatní regionální měny zažívají podobný vývoj. Polský zlotý včera oslabil o 0,2 % na 4,22 PLN/EUR. Maďarský forint si dosáhl dopoledne nad úroveň 314,50 HUF/EUR a byl tak nejslabší za poslední rok.

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688