Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Obchod a služby  |  14.10.2003 09:58:31

Dovozní i vývozní ceny rostly ve všech skupinách


Dovozní i vývozní ceny meziměsíčně rostly ve všech skupinách
Indexy cen dovozu a vývozu a světových cen surovin a potravin - srpen, září 2003

Indexy cen dovozu a vývozu zboží v ČR
Srpen 2003

Meziměsíční srovnání:
- Dovozní i vývozní ceny rostly v srpnu rychleji než v červenci. Vzrostly o 1,2 %, respektive o 0,9 %, přičemž jak u dovozu, tak u vývozu se zvýšily ceny u všech sledovaných skupin. Nejvíce rostly ceny nerostných paliv, a to o 5,1 %, respektive o 3,4 % (zejména ropy a ropných výrobků). V dovozu se dále nejvýrazněji zvýšily ceny surovin o 1,9 % a strojů a dopravních prostředků o 0,9 %. Ve vývozu měl největší vliv na zvýšení celkového indexu vzestup cen strojů a dopravních prostředků o 1,3 %. Na meziměsíční vývoj působilo vedle zvýšení cen ropy a ropných produktů zejména oslabování koruny jak k dolaru, tak k euru.

- Směnné relace dosáhly hodnoty 99,7 %, přičemž nejvyšší byla tato hodnota u hotových průmyslových výrobků 100,8 %, naopak nejnižší u nerostných paliv 98,4 %. Směnné relace u strojů a dopravních prostředků dosáhly hodnoty 100,4 %.

Meziroční srovnání:
- Dovozní ceny se v srpnu opět zvýšily, i když pomaleji než v červenci. Vzrostly o 1,0 %, přičemž k nejvyššímu nárůstu došlo u nerostných paliv o 8,3 % (především plynu). Tento růst měl největší vliv (obdobně jako u meziměsíčního srovnání) na zvýšení celkového indexu dovozních cen. Nejvíce se snížily ceny potravin o 1,6 % (zejména ryb). Největší vliv na nižší tempo růstu dovozních cen v srpnu měl meziroční pokles cen strojů a dopravních prostředků o 0,7 % (hlavně kancelářských strojů a výpočetní techniky).

- Také u vývozu ceny zpomalily růst. V úhrnu byly vyšší o 2,1 % a nejvíce vzrostly u nerostných paliv o 9,7 % (hlavně plynu). Ceny strojů a dopravních prostředků se zvýšily o 2,1 % (především kancelářských strojů a výpočetní techniky) a měly, obdobně jako u meziměsíčního srovnání, největší vliv na zvýšení celkového indexu vývozních cen. Naopak pokles zaznamenaly zejména ceny chemikálií o 2,8 %.

- Směnné relace dosáhly hodnoty 101,1 %, přičemž z významnějších skupin byla tato hodnota nejvyšší u hotových průmyslových výrobků 104,1 % a u strojů a dopravních prostředků 102,8 %. Naopak nižší byla především u surovin 96,9 %.


Index světových cen ČSÚ 1)
Září 2003

Meziměsíčně:
- Světové ceny zahrnuté do indexu se v úhrnu snížily o 3,2 %, což bylo způsobeno především poklesem ceny ropy o 9,2 %. Tento vysoký pokles (především z důvodu vyšších zásob ropy a ropných produktů v USA, přičemž rozhodnutí OPEC o snížení kvót těžby ropy se v měsíčním cenovém průměru ještě příliš neprojevilo) spolu s mírným poklesem ceny zemního plynu o 0,2 % vedlo k poklesu úhrnného indexu sledovaných světových cen, i když ceny ostatních komodit či jejich agregací se zvýšily.

Meziročně:
- Světové ceny byly v úhrnu vyšší o 9,5 %, především z důvodu meziročního vzestupu cen zemního plynu o 28,7 %. Rostly i ceny ostatních sledovaných komodit, s výjimkou potravin (pokles v úhrnu o 9,0 %) a ropy (pokles o 5,4 %).

1) Světové ceny sledují aktuální ceny na komoditních burzách a v předstihu vypovídají o charakteru budoucího vývoje českých dovozních a vývozních cen průmyslových surovin a potravin.


Zdroj: ČSÚ



AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Obchod a služby:

Út 10:20  Otevírací doba poboček v období Velikonoc Ceskaposta.cz (Česká pošta)
Út   7:49  Velikonoce 2024: kdy je volno, prázdniny a jak jsou otevřené obchody Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
11.03.2024  Vítězem únorového kola Visa Czech Top Shop je první pobočka drogerie Hebe VISA Czech Top Shop (VISA Czech Top Shop)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688