Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  30.06.2005 14:46:52

Ernst&Young: ČR je sedmou nejatraktivnější zemí pro investice

Evropa je pro zahraniční investory stále jedničkou

Česká republika je pro investory sedmou nejatraktivnější zemí na světě

 

Praha, 30. června 2005 - Podle průzkumu mezinárodní poradenské společnosti Ernst & Young je pro 63 % investorů stále nejatraktivnějším regionem západní Evropa, zatímco střední a východní Evropa se vedle Číny úspěšně prosazuje jako region s nízkými mzdovými náklady. Potvrzuje to průzkum atraktivnosti Evropy pro zahraniční investice, který každoročně pořádá mezinárodní poradenská společnost Ernst & Young a jehož výsledky byly dnes prezentovány na World Investment Conference ve francouzském La Baule. Podle průzkumu je Česká republika pro investory sedmou nejatraktivnější zemí na světě.


Průzkum ukázal, že pokud jde o zájem zahraničních investorů, Evropa stále drží krok se svými konkurenty a úspěšně odráží útoky i těch největších, jimiž jsou Spojené státyČína.

Popularita západní Evropy sice oproti loňskému roku trochu poklesla (o 5 %), nicméně tento region své první místo uhájil. Za nejatraktivnější na světě ji i letos považuje 63 % dotázaných manažerů. Na druhém místě s 55 % skončila střední a východní Evropa.

Vycházející hvězdou je Čína, atraktivní díky svému obrovskému hospodářskému růstu. S 52 % je podle průzkumu nejatraktivnější zemí na světě a třetím nejatraktivnějším regionem. Za uplynulých 12 měsíců se její popularita zvýšila ze 37 % na 52 %, díky čemuž se jí podařilo předstihnout USA a Kanadu (atraktivnost USA a Kanady se sice také zvýšila, ale jen z 38 % na 45 %).

 

Další výsledky průzkumu:

·           Do střední a východní Evropy směřuje 31 % zahraničních investic, což je víc než do Francie, Německa, Španělska a Belgie dohromady. 

·           Tradiční nadvládu Německa, Velké Británie a Francie ohrožuje Polsko a Maďarsko, především díky nižším mzdovým nákladům.

·           Pokud jde o počty pracovních míst vytvořených novými podniky, do první desítky nejúspěšnějších evropských států se dostalo šest středo- a východoevropských zemí. Absolutní prvenství v tomto žebříčku uhájila Velká Británie následovaná Polskem a Francií.

·           Nejdynamičtěji se rozvíjejícím ekonomickým odvětvím v Evropě v roce 2004 byl automobilový průmysl, který získal 11,6 % zahraničních investic. Na druhém místě skončily špičkové technologie s 10,9 %.

·           Střední a východní Evropě se daří obstát v čínské konkurenci, pokud jde o zahraniční investice do automobilového, spotřebního a těžkého průmyslu.

·           Podle respondentů budou v nejbližších letech největšími tahouny zahraničních investicEvropě služby a produkce softwaru.

·           Pokud jde o to, zda se atraktivnost Evropy pro zahraniční investory v nejbližších třech letech zvýší, respondenti jsou poměrně skeptičtí. Myslí si to jen 37 % z nich, zatímco v roce 2004 to bylo 45 %.

·           Podle názoru investorů by růst zahraničních investicEvropě podpořila mírnější regulační i fiskální politika.

 

Předseda správní rady a generální ředitel společnosti Ernst & Young James Turley při příležitosti zveřejnění výsledků průzkumu prohlásil: Evropa zůstává pro investory nejatraktivnějším regionem díky flexibilitě a diversifikovanosti svých trhů. Západ Evropy stále přitahuje investory svými znalostmi. Ale i ekonomiky střední a východní Evropy se za uplynulých pět let proměnily z levných dílen na trhy s obrovským potenciálem a podobný vývoj vidíme v Číně, Rusku, Indii nebo Brazílii. Tohle všechno jsou země, které se budou během následujících pěti let nesmírně rychle modernizovat a v nichž rozvinutým trhům vyroste silná konkurence.“

 

Závěry studie týkající se České republiky

Podle průzkumu je Česká republika pro investory sedmou nejatraktivnější zemí na světě.

V evropské „top patnáctce“ je se 4,7 % osmou nejčastěji zmiňovanou destinací pro investování (pro srovnání Slovenská republika je s 1,2 % dvanáctá) a pátou z evropských zemí, v nichž v budoucnu respondenti hodlají investovat. 

Umístění ČR mezi evropskými zeměmi podle jednotlivých kritérií:

-         je 3. nejatraktivnější zemí (za Velkou Británií a Polskem) z hlediska flexibility pracovněprávní legislativy

-         je 5. nejatraktivnější zemí, pokud jde o dostupnost výrobních prostor, ceny pozemků a související předpisy (za Polskem, Velkou Británií, NěmeckemŠpanělskem)

-         je 3. nejatraktivnější zemí co do výše mzdových nákladů (za Polskem a Velkou Británií)

-         je na 4. místě, pokud jde o potenciál pro zvýšení produktivity práce (za Velkou Británií, Polskem a Německem)

-         je na druhé příčce v přímých zahraničních investicích do automobilového průmyslu (první je Francie), pro srovnání - Slovensko je na pátém místě.

 

Dirk Kroonen, vedoucí partner společnosti Ernst & Young v České republice k závěrům studie uvádí: „Podle výsledků studie má Česká republika mezi investory vynikající renomé. Sedmé místo z desítky nejatraktivnějších zemí světa je velice dobrá vizitka. Velkou konkurenci pro ni však představují další země střední a východní Evropy, například Polsko, Maďarsko nebo Rumunsko.“

 

Slávka Vancáková                            Milan Kříž

Ernst & Young                                     Ogilvy Public Relations

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688