Výběr zpráv  |  12.06.2006 10:31:15

Kartičky jsou nejen na golf

Byl jsem se svým šestiletým synem na golfu. Sotva jsme přišli na recepci hřiště, hned chtěl začít nakupovat a začal: „Tati, já potřebuju na odpalování lepší míčky, než mám, koupíš mi prosím tě tyhle?“ Podíval jsem se nejdřív jako správný otec rodiny na cenovku a pak hned zalapal po dechu. Chtěl jsem vysvětlit synovi jeho jazykem, že přece může hrát i s jinými, protože moje hotovost na tyhle míčky zkrátka nedosáhne a že zadlužit se kvůli míčkům mi nepřipadá v téhle chvíli tak důležité, jako zadlužit se třeba kvůli jeho budoucnosti na vzdělání. Jenže, když jsem byl u šesté, sedmé věty, z malýho vypadlo: „Tati, máš ale přece kartičku...“ Co na říct, že? S českou veřejností je to ale téměř stejné.

Část z ní by nejraději šetřila a spořila na budoucnost a zajistila se na případné „horší“ časy, tu druhou část veřejnosti tyhle úvahy ale neberou a utrácí o sto šest. Bez ohledu na to, zda bude mít na splacení svých dluhů. Vždyť co, vládní výdaje taky pěkně rychle rostou a nikdo si s tím hlavu neláme. Hodně zjednodušený pohled na věc a optika mnoha médií pak dokonce rozděluje ekonomické výhledy po volebním patu i přes skvělé zprávy o českém tygru, který rostl v posledním čtvrtletí letošního rokuEvropské unie zřejmě nejrychleji opět na dva tábory. Totiž na ty, kteří za své sociální dávky budou jen utrácet a na ty, kteří na ty dávky zkrátka musí vydělat. A vysvětlíte oběma skupinám, stejně jako malému klukovi, že taková optika je příliš krátkozraká, i když se muže zdát pravdivá? A navíc, jakými argumenty řeknete těm lidem, že takhle to dál nejde?

Jediné, co se zdá být v tomto okamžiku pravdivé jsou čísla. Pomineme-li titulky jako Černý pátek na pražské burze, povolební nejistota ovlivní budoucnost ekonomiky, ukazuje se, že mnozí z nás by udělali cokoli pro to, aby mohli zůstat u těch svých státních korýtek. I to je svým způsobem alibismus, neboť jak k tomu přijde těch více než pětatřicet procent populace, které si v čele státu ostré „Jirkovy“ hochy už více nepřejí? Namítnout můžete, že těch více než třiatřicet procent veřejnosti je zase chce. Bohužel jim právě nahrává v úvodu použitá fráze o kartičce, jenž poskytne nyní bezbolestně na úvěr cokoli.

Onehdy jsem potkal starou známou a ptám se jí, jak se jí daří? Ona odpověděla: „Skvěle, mám tolik práce, že nevím, kam dřív skočit.“ Uvědomil jsem si, že ona známá se angažovala hodně do politiky a tak jsem se jí zeptal: „Práci máš v politice?“ „Ne,“ ona na to. Pak z ní vypadlo, že ztratila práci a musela se postavit na vlastní nohy, neboť jí ty sociální dávky zkrátka neuživily. Jen tiše dodala, že jako o řadovou členku partaje pak o ní zájem moc nebyl. Tvrdila, že půl roku, možná o něco víc, to byla dost dřina vyjít s penězi a obstát psychicky s jasnou myslí, ale že teď by neměnila. Ptáte se, co se stalo? Teď přijde klišé a fráze jako vyšitá, prorazila totiž v byznys světě s nějakým svým nápadem, který zrovna vyplnit mezeru na trhu. Třešnička na závěr – poté, co se o jejich podnikatelských úspěších dozvěděli místní zastupitelé, ihned jí navštívili a začali nabízet modré z nebe. Proč, ptáte se? Inu, každý potřebujeme nějakou svou kartičku, která nám dá peníze. A víte, kde jsem známou potkal? Na golfu přece….

Možná, že nemůžeme všichni podnikat a vydělávat dostatek peněz na to, abychom si mohli dovolit koupit to, co zrovna chceme. A možná, že to řada z nás ani takhle nechce, co bychom ale rozhodně chtít neměli, jsou plané sliby a život na úkor příštích generací. Je to taky fráze a klišé, a všimněte si, že řada z nás si bude raději užívat dnes, ale skutky většiny politických stran ani jiný návod nedávají. Co pak veřejnosti záleží na tom, že statistický úřad ohlásí největší ekonomický růst v historii země, když stále nepracuje téměř půl milionu lidí a řada z nich pak dělá načerno a pobírá všelijaké sociální dávky? Přijďte si zahrát golf, možná vás tam napadnou nějaké kreativní nápady, jak to změnit.

 

Pavel Daniel
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688