Josef Trnka (TPS)
Z domova  |  30.09.2007 21:33:18

Na čí straně stojí ODS?


V dnešních televizních debatách se setkali bývalí a současní ministři resortů, které jsou reformním batohem nejvíce dotčeny. Na ČT1 si na dálku popovídal David Rath s Tomášem Julínkem, na Primě Petr Nečas se Zdeňkem Škromachem. Z tohoto srovnání asi lépe vyšla Prima, kde všichni tři aktéři, tedy včetně moderátora Petra Šimůnka se projevovali distinguovaně (v některých bodech dokonce konsensuálně). V Otázkách Václava Moravce to však jiskřilo mnohem více (pomineme-li úvodní pasáž s Danou Kuchtovou), zejména Rath argumentoval rafinovaně, dalo by se dokonce říci „po Zemanovsku.“ Třeba, když demonstroval údajnou demagogii ministra zdravotnictví,  příkladmo uvedl v souvislosti s reformními opatřeními možný názor: „Strategií ODS je stát na straně zločinců a mafií,“ ale vzápětí dodal, že si to nemyslí. Obrana Julínka tak vynalézavá nebyla, několikrát se omezil pouze na konstatování, že jeho předchůdce si prostě „vymýšlí od stolu“ a na to reagovat nebude. Rath si ovšem málem naběhl při kritice Renaty Vesecké, kdy volal po odstranění vládního vlivu na její funkci, nějak však opomenul, že byla uvedena do funkce za vlády Jiřího Paroubka. Nikdo mu to nepřipomenul.

Naproti tomu v Partii dominoval Nečas, kterému vlastně výrazněji oponoval pouze Šimůnek, a to   pokládanými otázkami, zatímco Škromach více vrtěl hlavou při jeho odpovědích, než  by verbálně a důrazně využíval čas, který měl k dispozici. Jen jednou se zmohl na úsměvnou parafrázi Švandrlíka, když komparoval Kalouskovy protichůdné aktivity za vlády socialistů a nyní: „Čo bolo, to bolo, terazky som ministrom.“ To si ale nepřiznal, že jeho pohled na různé instituty sociálního systému z období vedení ministerstva práce a sociálních věcí se od nynějších také poněkud liší. Třeba některá kritizovaná opatření (např. v oblasti nemocenského) se na MPSV rodila již za jeho působení.

Objektivně vzato, Nečas sice celkem obratně kombinoval  znalosti z oblasti sociálních systémů, které si opravdu rychle osvojil, s úvahami o složitém životě důchodců a záměrech pro futuro, ale některé konkrétní odpovědi z něj musel Šimůnek páčit. V tomto rámci se snažil obhájit tvrzení, že „úvod“ reformy veřejných financí je dostatečně saturován lednovou valorizací penzí. Pokud jde o záměry v důchodovém pojištění, tak snad nejdůležitější z méně známých informací je pokračující akcent na zvyšování základní výměry, tedy opatření posilující nivelizaci, což ale Nečas nijak nevyvracel. V rámci zmíněné objektivity ovšem dodejme, že tento postup oživil právě Škromach.

Nicméně, „volající diváci“ neměli příliš pochopení pro ministrovy záměry v oblasti pracovního práva, 72 % z nich totiž vyjádřilo obavy z toho, že po případné novele zákoníku práce dojde k rychlejšímu propouštění ze zaměstnání.

                  Rozšířený komentář  zde

     


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688