Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Výběr zpráv  |  23.06.2008 14:48:39

Bude stávka, nebude stávka, bude stávka, nebude stávka...?

Tak tento týden to vypukne. Co? Den „D“ pro všechny odboráře, kteří chtějí ukázat té zlé, zkorumpované, současné pravicové vládě, co si myslí o jejích reformách. Jenže, s trochou pošklebku se chce dodat, že necelý den před zahájením generální stávky se ukazuje, že řada příštích stávkujících v podstatě ani nechce stávkovat. A proč s trochou úšklebku? Protože je úsměvné sledovat, jak se při vysvětlování „nutnosti“ stávkovat chovají odborářští bossové. Jistě, i od nich uslyšíte, že nějaké ty reformy jsou asi nutné, ale když dojde na lámání chleba, rozuměj, schvalování reforem, či prosazení nějakých úsporných kroků, pohodlnější je vzít si za rukojmí při prosazování svých zájmů cestující, děti, rodiče, či ty, kteří zrovna chtějí zaplatit složenku a vyhlásit stávku. A propos, vysvětlil by nám někdo, proč bude stávkovat pošta?

 

Jistě, můžeme si myslet o vládách jedněch nebo druhých, dosaď laskavý čtenáři svoje oblíbené politické mužstvo, co chceme. Můžeme si myslet i o prosazování reforem jedněch, nebo druhých, co chceme. Protože ale žijeme v Česku, nikdy se zřejmě nedočkáme stavu, kdy veřejnost svými kroky a tlaky na politiky dostane všechny informace, a pak bude s jejich rozhodnutími ztotožněna a srozuměna. A o tom, že i někteří odborářští bossové si nutnost změnit fungování štědrého státu na úkor všech, uvědomují, svědčí naposledy to, že ani čtyřiadvacet hodin před spuštěním avizované generální stávky není jasné, zda v době mezi 13:00 a 14:15 pojedou v Česku vlaky a zda vůbec budou všechny strojvůdcovské odbory stávkovat. Vedení drah stále doufá v dohodu, strojvůdci ale hlásí: Jdeme do stávky na hodinu a čtvrt. Naproti tomu třeba pražští strojvůdci metra stávkovat nebudou.

 

Má stávka v takovém rozsahu, jak jí uvádějí odbory smysl, ptáte se? I když si řada voličů myslí o Topolánkově ansámblu jen to nejhorší, ať se jim to líbí, či ne, změny ve fungování státu jsou potřebné a nutné. Řeč je ale o skutečných změnách, nikoli o virtuálních bublinách. A jistě není třeba dodávat, že čím později některé z těch změn přijdou, třeba právě kritizovaná penzijní reforma, tím bolestnější pak změny budou pro všechny. Bez ohledu na politickou příslušnost. Takže to znamená, že ideálně by se měli na stávku vykašlat, možná se ptáte. A proč jim vlastně, rozuměj odborářům, nedopřát hodinku protestů s píšťalkami v koutcích úst? Vždyť o nic nejde. A Topolánek aspoň uvidí, co si o něm lidi myslí. Jenže v tom to právě je. Topolánek to sice možná uvidí, ale lidé, kteří budou pískat a mávat transparenty rozhodně nejdou z vlastního přesvědčení, že všechno je špatně. Bossové je totiž považují za stádo, které nemá právo na vlastní názor a jediná správná síla, která je žene dopředu, je ta šéfovská, politicky angažovaná odborářská elita, která chce promlouvat do politického dění. A v tom je to nefér. Odboráři nejsou politici. Nemají být. A cestující, rodiče, pacienti nebo lidé ve frontě na poště za to nemůžou, že zadýchaní odborářští papaláši by chtěli mlaskat na mocenské hostině a udílet rady všem ostatním, co je a co není správné a kudy se má jít.

 

Ale možná, že vše dopadne jinak. Vedení drah s odboráři také ještě bude jednat. I přesto ale připravuje plán, pokud by se vlaky skutečně zastavily, jak krizovou situaci řešit. Strojvůdci přitom plánují v podstatě dvě stávky. První od jedné do dvou je proti penzijní reformě, kterou chystá vláda. Následovat bude ještě patnáctiminutový protest kvůli nesouhlasu s průběhem vyšetřování tragické železniční nehody v Moravanech na Pardubicku. A co by šlo udělat jinak, místo stávky? Třeba se více a aktivněji účastnit jednání odborných komisí, poradních sborů a přesvědčovat protistrany o výhodách vlastních řešení. Jenže to je o hodně namáhavější s nejistým výsledkem, než navézt autobusy výletuchtivých přespolních do hlavního města... Řešení totiž není v tom zastavit všechno a odkládat změny na neurčito. Řešení je najít skutečně fungující model, který přispěje většině. Menšina si bude muset zvyknout na to, že demokracie je princip většiny. A bez generální stávky.

30.06. 19:41  Odbory (Občánek)
29.06. 19:55  stavka ma vyznam (jana)
27.06. 16:49  souhlas (vurst22)
25.06. 19:41  Reformy (Radek m)
24.06. 20:57  stavka ma vyznam (jana)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688