TNBiz (TN.cz)
Finance  |  23.10.2008 16:35:10

Těžební unie: Novela Horního zákona poškozuje těžební společnosti

PRAHA (MEDIAFAX) -

Těžební unie vznáší protest proti chystané novelizaci Horního zákona a Zákona o geologických pracích. Zástupci těžebního odvětví informovali na čtvrteční tiskové konferenci Těžební unie o tom, že považují navrhované změny za nekoncepční a diskriminační.

Novela ukládá těžebním společnostem ve stanovené lhůtě zpracovat návrh na odpis zásob těžebních ložisek. Nesplnění této povinnosti může být sankcionováno až do výše 20 milionů korun. Podle vyjádření Těžební unie jsou pak společnosti nuceny poškozovat svou vlastní podnikatelskou činnost, a náklady s tím spojené navíc uhradit. Násilný zásah do hospodaření firmy může vést k řadě soudních sporů, včetně mezinárodních arbitráží za několik desítek miliard korun. Pro mnoho těžebních společností může mít zneužívání této právní normy likvidační účinek.

"Změna zákona zvyšuje riziko korupce. Dle novely má být podkladem pro rozhodnutí úředníků obecný zájem na ochraně životního prostředí, který však není blíže definován. Neexistuje pravidlo, podle kterého by se dalo transparentně rozhodnout, zda tento zájem převažuje nad zájmem vlastníka, tedy těžební společnosti, vytěžit zásoby. Vždy pak půjde o subjektivní rozhodnutí, které bude generovat právní spory," komentovala na tiskové konferenci postoj zástupců těžebních společností Milena Šandová, ředitelka Těžební unie.

Nová úprava přitom nijak nevylepšuje současný stav. "Těžební unie navrhuje jako jediné racionální řešení zamítnutí novely a zároveň vyzývá k diskusi všech zainteresovaných stran a ke snaze společně nalézt přijatelný konsensus," informovala Šandová.

Zástupci těžebních společností na tiskové konferenci také zdůraznili, že právě těžební společnosti patří k největším zaměstnavatelům v České republice a jedním z důsledků novely by mohlo být masivní propouštění zaměstnanců v řadě regionů. Poškozeny by podle nich mohly být v důsledku i obce, které by přišly o řadu prostředků plynoucích do jejich rozpočtů z daní těžebních společností.

Postoj Těžební unie k novele zákona je totožný se stanoviskem Svazu průmyslu a dopravy České republiky, Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu a zástupců významných společností z těžebního odvětví.

Těžební unie je zájmové sdružení, které působí v České republice od roku 1990. Jejími členy jsou společnosti zabývající se těžbou nerostných surovin, další početnou skupinu tvoří geologové, kartografové a projekční společnosti, dále pak výrobci a prodejci strojů a zařízení pro těžbu a úpravu nerostných surovin. V neposlední řadě patří mezi členy také odborné vysoké a střední školy a muzea. Hlavní činností Těžební unie je úzká spolupráce s orgány státní správy na připomínkování potřebných zákonů a vyhlášek, pořádání setkání, seminářů a školení.

Monika Höppner, hoppner@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688