TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  29.06.2009 11:11:01

Hladiny jihočeských řek jsou na ústupu, třetí povodňový stupeň hlásí jen Blanice (29.6.2009)

Mediafax

Hladiny jihočeských řek jsou na ústupu, třetí povodňový stupeň hlásí jen Blanice v Husinci, v Bavorově a v Heřmani. Na prvních dvou místech začíná mít hladina sestupnou tendenci. V Heřmani bude teprve kulminovat. Dnes ráno byl v Heřmani průtok v řece 120 m3 a vodohospodáři očekávají, že v tomto místě bude kulminovat až na hodnotě 150 m3 Tomáš Vlasák z českobudějovického hydrometeorologického ústavu řekl agentuře Mediafax, že noc na pondělí se v Jihočeském kraji obešla bez větších dešťů.

Malše a Otava postupně mírně klesají. Lepší se situace na vodních přehradách. Do přehrady v Husinci v tuto chvíli přitéká 25 m3 a odtéká 35 m3. Na Římově zaznamenávají na odtoku 38 m3 a na přítoku 32 m3. Do Lipenské nádrže přitéká zhruba stejně vody, jako z ní odtéká, okolo 80 m3.

Optimisticky oproti předešlým dnům do pondělního dne vstupují meteorologové. Podle jejich propočtů má být zataženo s protrháváním oblačnosti a budou se tvořit bouřky. Spadnout může 7-20 mm srážek. Pokud se místy neobjeví přívalové deště, neměly by srážky příliš ovlivnit stav vody v řekách. Meteorologové předpokládají, že se dají očekávat maximálně druhé stupně.

Do teď bylo v souvislosti s velkou vodou na jihu Čech evakuováno 842 osob. Většina jich našla útočiště u příbuzných, někteří už se vrátili do svých domovů. V těchto chvílích hasiči pomáhají hlavně s odčerpáváním vody ze zatopených objektů. Opuštěné objekty hlídá policie, která zatím nezaznamenala žádné pokusy o krádeže a rabování. Zdravotnická záchranná služba v souvislosti s povodní eviduje pouze tři lehká zranění. Povodeň si v Jihočeském kraji nevyžádala žádné oběti na životech ani těžká zranění.

Připravena pomoci s odklízením škod je armáda. Zatím její služby využívají vodohospodáři na husinecké přehradě, kde armádní technika odstraňuje naplavené kmeny a větve z hladiny. Hygienici nabádají lidi, kteří už se pustili do likvidace škod, aby důsledně používali dezinfekční prostředky a vyhazovali povodňovou vodou zasažené potraviny

Dary na odstranění následků povodní pro Jihočeský kraj je možno posílat na účet Jihočeského kraje číslo 170 320 242/0300. "Jako konstantní symbol je nutné uvádět 1200. Jako identifikační znaky by dárce měl uvést rodné číslo nebo IČO. Postačí i jméno a adresa dárce. Bude mu zaslána darovací smlouva," řekla mluvčí kraje Kateřina Koželuhová.

Kraj také zřídil povodňovou bezplatnou Zelenou linku, kam se lidé mohou bezplatně obracet o pomoc a pro informace. Číslo Zelené linky je 800 100 450.

Na webu www.kraj-jihocesky.cz je možno najít seznam nabídek a poptávek po materiální a technické pomoci. Nabídky pomoci je možno podávat telefonicky prostřednictvím Zelené linky 800 100 450, na e-mailovou adresu: krizovy.stab@kraj-jihocesky.cz. Žádosti o poskytnutí materiální a technické pomoci při odstraňování následků povodní pro obce a krizové štáby jsou přijímány na e-mailové adrese krizovy.stab@kraj-jihocesky.cz. Pro ostatní subjekty a občany jsou určeny adresy opis@jck.izscr.cz, nebo adresa Českého červeného kříže cckcb@cckcb.cz.

(Ke zprávě vydala agentura Mediafax foto)

Dobrin Stojcev, stojcev@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688