TNBiz (TN.cz)
Investice  |  12.07.2009 14:54:06

Hydrogeolog: Kdo nesprávně hospodaří, neměl by mít nárok na dotace

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Dosavadní podmínky pro zemědělské hospodaření v krajině nezamezují dostatečně rizikům a následkům povodní. V nedělních Otázkách Václava Moravce se na tom shodli ministr životního prostředí Ladislav Miko a hydrogeolog Bohumír Jánský.

Podle Jánského musí podmínky hospodaření nastavené ministerstvem zemědělství zemědělce nutit ke správnému způsobu využití půdy. Podnikatelé by tak například neměli na svažitých pozemcích pěstovat širokořádkové plodiny, jako je například kukuřice. „Jestliže tam někdo má pole s kukuřicí, tak by neměl dostat dotace. A pojišťovna by ho neměla pojistit,“ uvedl Jánský. Hydrogeolog přitom reagoval na náměstka ministra zemědělství pro vodní hospodářství Karla Turečka, podle kterého zemědělci v ČR musí dodržovat takzvané zásady správné zemědělské praxe již od roku 2005.

Zemědělci se tak podle Turečka způsobem hospodaření v krajině na prevenci povodní již podílejí. Podle jeho slov je sice možné diskutovat o tom, kam až v tlaku na zemědělce jít. „Nemůže být ale pro zemědělce likvidační,“ zdůraznil Tureček. Podle Jánského ale nikdo nevymýšlí opatření, jak zlikvidovat zemědělství hospodaření v zátopových územích. „My se především snažíme ve svých studiích předkládat takové návrhy, aby zemědělci šli tam, kde je zapotřebí, směrem extenzivním. Tam, kde je dosah stoleté záplavy, prostě nemůže být orná půda,“ zdůraznil Jánský.

Podle viceprezidenta Agrární komory ČR Jindřich Šnejdrly za povodně v ČR v žádném případě nemohou jen zemědělci. „Od roku 1990 poklesla výměra zemědělské půdy v ČR o 600 000 hektarů. Z velké části se na této půdě postavily různé nemovitosti a nemusíme si vysvětlovat, že zasakovací schopnost těchto ploch je nulová,“ zdůraznil Šnejdrla. Letošní bleskové povodně podle něj navíc ukázaly, že nejvíce byly postiženy oblasti v horních tocích řek. Jednou z proti povodňových prevencí je tak podle představitele komory revitalizace a regulace horních toků potoků a říček.

Jak ale uvedl ministr životního prostředí Ladislava Miko, zemědělci sice nejsou jedinou příčinou intenzity povodní, výrazně ale ovlivňují možnost vody zasakovat se do půdy. „Největší podíl povrchu ČR tvoří lesy a zemědělská půda a tam je třeba dělat opatření také,“ uvedl ministr. Jedním z problémů je podle jeho slov postupná ztráta organické hmoty z půdy. Miko přitom ocenil nejnovější pravidla správné zemědělské praxe, které jsou „výrazně lepší“ než pravidla dosavadní, které podle jeho slov nebyla dostatečná. Jako příklad uvedl Miko dosavadní možnost pěstovat širokořádkové plodiny na místech, kde je průměrný sklon svahu až 12 stupňů. Současná pravidla již ale počítají s pěstováním takových plodin jen na svahu s maximálním sklonem sedm stupňů.

Petr Havel, ekonomika@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688