TNBiz (TN.cz)
Investice  |  13.07.2009 04:00:26

Vláda projedná novelu zákona o dani z přidané hodnoty

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Vláda v pondělí projedná návrh novely zákona o dani z přidané hodnoty. Ta by měla změnit pravidla pro to, kde se mají danit služby, nebo určení základu daně.

Podle ministerstva financí, které novelu připravilo, musí Česká republika tyto změny zavést do své legislativy na základě schválených směrnic Rady Evropské unie.

Je hlavně o nová pravidla pro určení místa plnění při poskytování služeb, které určuje, kde má být služba zdaněna, případně i kterou osobou. Mění se především základní pravidlo u místa plnění při poskytování služeb podnikatelským subjektům místem plnění je místo, kde se nachází sídlo nebo místo podnikání příjemce služby, toto pravidlo platí obecně, tedy i při poskytnutí služeb osobám z jiných členských států EU a ze zemí mimo EU. Nově se také stanovuje místo plnění u některých vybraných služeb a pravidla pro poskytování služeb nepodnikatelským subjektům.

Kromě toho by se měla změnit pravidla při vracení daně osobám registrovaným k DPH u nás i v jiných členských státech, pokud nakoupí v jiném členském státě zboží a služby a použijí je ke své ekonomické činnosti v tom členském státě, kde mají sídlo nebo místo podnikání. Jednou z podstatných změn oproti dosavadní úpravě je harmonizace lhůt v rozhodnutích ve věci žádosti o vrácení daně pro správce daně. Současně jsou stanoveny i lhůty pro osobu registrovanou k dani pro poskytnutí odpovědí na vyžádání doplňujících údajů. Další změna je v komunikaci mezi správcem daně a žadatelem, která je pouze elektronická a podávání žádostí o vrácení daně bude možné pouze prostřednictvím elektronického portálu.

Třetí oblastí je stanovení základu daně, kterým je nikoliv konkrétně sjednaná cena, ale cena obvyklá, a to při dodání zboží nebo poskytnutí služeb osobám, které mají právní, organizační, finanční a jiné vazby na osobu, která těmto osobám dodává zboží nebo poskytuje služby, jako jsou osoby blízké, kapitálově nebo jinak spojené. Tato pravidla mají zamezit zvýhodnění některých osob z hlediska DPH a tím i zabránit krácení daně a daňovým únikům. Členské státy EU mají povinnost transponovat tyto směrnice do svého právního řádu k datu 1. 1. 2010, stejně je navržena i účinnost tohoto zákona.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688