Tiskové zprávy  |  11.08.2009 16:12:50

Pololetní zpráva ČLFA: Členské společnosti ČLFA poskytly za první pololetí letošního roku 91 miliard Kč

Výsledku dosáhly společnosti České leasingové a finanční asociace obchody v leasingu, spotřebitelských úvěrech a factoringu.

Leasing a factoring mají v období současné ekonomické recese a finanční nestability nezastupitelnou úlohu a jsou jednou z nejdůležitějších forem financování investic podnikatelských subjektů. Potvrzují to zveřejněné pololetní výsledky České leasingové a finanční asociace (ČLFA). Členské společnosti v prvním pololetí zrealizovaly obchody v celkové výši 91 mld. . Tohoto výsledku se podařilo dosáhnout i přes razantní pokles ekonomiky a průmyslové výroby (meziroční propad o 22 % v květnu 2009). Mezi hlavní indikátory vývoje leasingového a factoringového trhu
v prvním pololetí patřily zvyšující se průměrná pořizovací cena movité věci financované leasingem, rostoucí podíl operativního leasingu a zvyšující se objem poskytnutých úvěrů podnikatelům.

Leasing
Jak vyplývá  z pololetní zprávy ČLFA, financovali její členové prostřednictvím leasingu stroje, zařízení a dopravní prostředky na základě 28 tisíc uzavřených smluv (leasing strojů, zařízení a dopravních prostředků) v pořizovacích cenách 22,80 mld. bez DPH. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku se tak zvýšila průměrná pořizovací cena o 60 tis. korun. I nadále v České republice v leasingu movitých věcí dominuje leasing silničních vozidel. V něm je patrný nárůst podílu leasingu osobních vozidel, podíl ojetých osobních vozidel se naopak snížil. „Podobně jako v předchozích letech směřovala polovina leasingu movitých věcí do soukromého sektoru služeb a přes dvě pětiny do průmyslu a stavebnictví. Je zřejmé, že se zvyšuje zájem o operativní leasing. Jeho podíl na celkovém leasingu v roce 2008 činil 19,7 %, nyní dosahuje 26,0 %,“ uvádí Ing. Jiří Matula, místopředseda představenstva ČLFA.

Značný impuls využití leasingu pro podnikatelskou sféru přinesla v červnu 2009 schválená novela Zákona o dani z příjmu. Její poměrně zásadní a kladné dopady se očekávají ve druhé polovině tohoto roku. Úprava zákona přináší podnikatelům výhodu rychlejších odpisů majetku a pro všechny klienty, včetně soukromých osob, pak i kratší délku financování. Rychlejší odpisy přinášejí firmám nezanedbatelnou daňovou výhodu. Mohou si tak optimálně regulovat nejen své cash flow, ale i tvorbu zisku.

Úvěry
Vývoj podnikatelských úvěrů a splátkových prodejů pro podnikatele je i nadále prorůstový. V 1. pololetí 2009 poskytlo 27 členských společností ČLFA úvěry a jiné neleasingové finanční produkty pro podnikatele (finanční služby pro koncové zákazníky, bez financování skladů) v celkové výši 11,23 mld. . Oproti stejnému období loňského roku tak došlo u patnácti vedoucích členských společností k meziročnímu zvýšení objemu úvěrů pro podnikatele o 11,4 %.

Na poli nebankovního trhu spotřebitelských úvěrů došlo při celkové recesi trhu k výraznému nárůstu podílu revolvingových úvěrů (z 33,2 % na 43,4 %). Celkem členské společnosti ČLFA v 1. pololetí 2009 poskytly 541.728 smluv o spotřebitelských úvěrech ve výši 20,50 mld. .

Factoring
Vedoucím produktem na českém factoringovém trhu byl v 1. pololetí 2009 nadále - i na základě vlivu situace na pojišťovacím trhu - regresní factoring (73,9 %). Tuzemský factoring dosáhl podílu 80,6 %, exportní 17,9 % a importní 1,5 %. Objem finančních prostředků poskytnutých členy ČLFA k profinancování pohledávek jejich klientů dosáhl k 30. červnu 2009 14,32 mld. .

Mezinárodní hodnocení
Význam leasingu a factoringu v současné době potvrdili i delegáti 27. ročníku World Leasing Convention (Světová leasingová konference), která se konala 9. června 2009. Podle Stephena Sklaroffa, generálního ředitele Finance & Leasing Association (Finanční a leasingová asociace), by se měl leasing a factoring stát v době recese hlavním katalyzátorem dalšího rozvoje. „Společnosti zabývající se finančními službami jsou v mimořádně dobré pozici, aby pomohly v Británii vytvořit během 21. století tzv. „low carbon economy“ (ekonomiku založenou na technologiích s nízkými emisemi uhlíku). Leasing by mohl být prvním krokem pro mnoho obchodních společností nebo podniků z veřejného sektoru, které by chtěly investovat do nového vybavení či do nejnovějších technologií,“ uvedl Stephen Sklaroff.


Shrnutí
Služby leasingových a factoringových společností nabývají na své nezastupitelnosti. Jsou vhodné zejména pro firmy, podnikatele i drobné živnostníky jako alternativa krátkodobého a střednědobého financování. Vedle propadů krátkodobého financování v bankovním sektoru hrají leasing, jako nástroj pro financování investičních potřeb, a factoring sloužící k financování provozních potřeb, nezastupitelnou úlohu i v případech, kdy firmám selhává možnost čerpání financí od bank. Klienti volí služby nebankovních institucí zejména pro jejich dostupnost, finanční výhodnost, řadu doprovodných služeb i pro širokou škálu forem financování od klasického finančního leasingu přes operativní leasing až po financování úvěrem.

Úplná „Zpráva o stavu a vývoji leasingového, nebankovního úvěrového a factoringového trhu za 1. pololetí 2009“ je k dispozici na www.clfa.cz.

 

O České leasingové a finanční asociaci:
Česká leasingová a finanční asociace je zájmovým sdružením nebankovních společností, zabývajících se finančním a operativním leasingem, úvěry a splátkovými prodeji pro domácnosti i podnikatele a factoringem. Od svého založení v roce 1991 prosazuje jejich společné zájmy a je zároveň partnerem orgánů státu při řešení problémů odpovídajících sektorů našeho finančního trhu. V současné době má 70 členů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688