TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  16.08.2009 16:24:00

Janota: Pokud přijmeme některá opatření, můžeme dosáhnout schodku 160 miliard korun

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Pokud Česká republika přijme některá tvrdá opatření, například zvýšení sazby DPH, může v příštím roce stlačit schodek státního rozpočtu na 160 miliard korun, v opačném případě to může být až 230 mld. . V nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce to prohlásil ministr financí Eduard Janota.

„Ta druhá varianta znamená maďarskou cestu. Pokud nepřijmeme opatření ke krácení výdajů a zároveň zvyšování příjmů, můžeme se dostat k deficitu, který dosáhne sedm až osm procent HDP,“ varoval ministr. Zároveň uvedl na pravou míru údaj, který se v médiích objevil v sobotu. Podle něj by měl schodek v příštím roce dosáhnout výše 260 miliard korun. „Ale to jsem nikomu neřekl. Uvedl jsem pouze, že pokud přijmeme určitá opatření, můžeme se dostat někam ke 160 miliardám.“

Nejrevolučnějším krokem, který Janota navrhuje, je zřejmě zvýšení sazeb DPH. Dolní sazba by se měla zvýšit z 9 procent na 11, horní z 19 na 20 procent. „Ale nejde jen o zvyšování daní, musí dojít zároveň ke snížení některých výdajů,“ upozornil. Podle něj by se státní výdaje mohly snížit až o 40 miliard korun, z toho 30-37 miliard se týká mandatorních výdajů. „A prosadit takové opatření bude velmi konfliktní,“ uvědomuje si Janota. Navrhovaná opatření by podle něj měla platit do roku 2012.

Deficit ve výši 160 miliard korun by představoval přibližně pět procent HDP. „Oproti stavu, kdy by se tato opatření neuskutečnila, by se inflace zvýšila zhruba o procentní bod, nezaměstnanost o 0,4 procentního bodu,“ prozradil Janota.

Jiří Rusnok, prezident Asociace penzijních fondů a člen NERV, takovou reakci považuje v krátkodobém horizontu za adekvátní. „Za ideální bych považoval tříprocentní hranici, ale kvůli strukturálním problémům je to v současné době nereálné. Pokud by to bylo pět procent, tak rok, možná dva, by se to dalo akceptovat. Stejně tak si myslím, že si můžeme dovolit zvýšení sazby DPH,“ míní Rusnok. „Rozhodně je lepší zvýšit sazby teď v souhrnu o tři procentní body, než za několik let radikálně třeba o deset,“ je přesvědčen.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Vydaná opatření a zpravodajství






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688