Josef Trnka (TPS)
Z domova  |  16.08.2009 20:04:56

Cirkus Humberto odjíždí, politici promýšlí jen jeden tah dopředu.



Otázky Václava Moravce se dnes vrátily do standardního rytmu, ač prázdniny ještě nekončí. Jistý náběh do všedního života však ČT (a možná též její moderátor) považovala zřejmě za účelné. O úvod se postarali Martin Pecina a Ivan Langer, současný a minulý ministr financí. Předvedené herecké etudy daly pozornějšímu divákovi dobrou šanci rozpoznat, kdo na kterou stranu patří, či za kterou kope, méně spolehlivě se již dalo odhalit kdo mluví se znalostí věci a zejména komu o věc jde. 
Ministr financí Eduard Janota, Jiří Rusnok, Milan Zelený, to byla základní sestava, pro další zásadní pokračování pořadu, kdy na stole byla Janotou nastíněná chmurná perspektiva deficitu státního rozpočtu na úrovni 7 % HDP. Za fatální označil především vývoj inkasa daně z příjmu právnických osob. Nevyloučil pokus zvýšit DPH o 2 %, resp. 1 %, tedy nově na 11 a 20 procentních bodů (Rusnok souhlasil, ale z téhož měl naopak obavu Zelený, který je navíc proti všem stimulům typu šrotovného). Náš problém, podle Janoty, je ve špatné struktuře veřejných rozpočtů, řešení vidí zejména ve snížení mandatorních výdajů o 37 mld. . Nehledá však prioritně řešení, jak zmínil vstupující Jiří Havel, v cestě progresivního zdanění příjmů. Podle ministrových vlastních slov tak nečiní z důvodu relativní neschůdnosti na politické scéně. V tomto kontextu stojí za zmínku poznámka profesora Zeleného k uvažování a chování politiků, potažmo podnikatelské sféry, přirovnávané k situaci, kdy do obce přijede cirkus Humberto a místní nepočítají s tím, že komedianti jednou náves opustí.
V souladu s požadavkem vyváženosti je však třeba připomenout, že mandatorní výdaje, tedy obecně sociální dávky, důchody nevyjímaje, jsou financovány z výrazné části platbami pojistného (důchody, nemocenské, příspěvek na politiku zaměstnanosti), takže s jejich redukcí by se dalo předpokládat, že budou snižovány i platby na pojistné. To v debatě nezaznělo. Pro poživatele důchodových dávek ovšem zazněla objektivně formulovaná nepříznivá zpráva: Nejsou splněna zákonná kritéria pro valorizaci penzí
V každém případě však dlužno dodat, že ve srovnání s úvodní části relace jsme byli svědci racionální a seriózní diskuse. V tomto ohledu ovšem chvílemi poněkud „rušivě“ působili jen politici, Havel a Doktor, zejména "zaujal" způsob obrany druhého z jmenovaných, „dušeného“ nekompromisními otázkami Václava Moravce k ekonomickému programu ČSSD.

                 Další informace a zajímavosti  zde, připravuje se reportáž z místa, které kde kdo viděl, ale málokdo navštívil



AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688