TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  02.11.2009 15:06:01

Datovou schránku si neaktivovalo 71 procent právnických osob

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ministr vnitra Martin Pecina po pondělním zasedání vlády upozornil, že 71 procent právnických osob si neaktivovalo datovou schránku. Muselo to za ně učinit samo ministerstvo vnitra.

"Schránku si aktivovalo pouze 29 procent z 342 115 právnických osob" řekl Pecina. Zbylých 243 662 datových schránek, které patří právnickým osobám, muselo ministerstvo vnitra aktivovat samo. Je riziko, že o nové povinnosti tyto osoby neví nebo schránky neumí ovládat, uvedl ministr.

Poukázal na to, že ani povinné instituce si datovou schránku neaktivovaly všechny samy. Situace je ale u nich podstatně lepší, schránku si aktivovalo již 53 procent z nich. "Aktivovat si v předstihu datovou schránku, a využít tak možnosti důkladně se seznámit se systémem ještě před spuštěním ostrého provozu se nakonec rozhodlo 4043 orgánů veřejné moci ze 7564," doplnila tisková mluvčí ministerstva vnita Jana Malíková.

"Ve spolupráci s Českou poštou vytvoříme tým, který bude pravidelně od pondělí vyhodnocovat, kolik osob, které dostaly datovou zprávu, si ji nevyzvedlo. Tyto osoby bychom následně kontaktovali," řekl Pecina.

Ministr vnitra uvedl, že poněkud problematické je, že legislativní úpravy týkající se datových schránek nepočítala s žádnými sankcemi. Podle Fischera bude kabinet situaci bedlivě sledovat a po vyhodnocení situace případně přistoupí k legislativním změnám ke zpřísnění užívání datových schránek.

Fischer je přesvědčen, že projekt datových schránek je velmi ambiciozní. Problémy, které nyní nastaly, přitom nevězí v technologické nebo technické náročnosti zařízení, ale spíše v osobním přístupu každé pověřené osoby, tvrdí Fischer.

Datových schránek aktivovaných před automatickou aktivací 1. 11. 2009 bylo 110 284. Celkem tak muselo ministerstvo vnitra 1. listopadu aktivovat 252 276 datových schránek. V současnosti tedy v České republice funguje 7 582 schránek fyzických osob, 2 604 schránek podnikajících fyzických osob, 7 654 schránek orgánů veřejné moci a 342 115 právnických osob.

"Je zřejmé, že právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku si datové schránky ve velké míře samy neaktivovaly. Na základě informací o tom, kolik orgánů veřejné moci či právnických osob do datových schránek aktivně nezasahuje, jsem se rozhodl, že budeme zejména orgány veřejné moci a dle možností i právnické osoby opakovně upozorňovat na to, že ve svých schránkách mají nevyzvednuté zprávy. Celý systém a jeho efektivitu budeme po měsíci pečlivě vyhodnocovat. Nechceme připustit, aby komunikace v rámci veřejné správy kolabovala," dodal Pecina.

Datové schránky slouží ke komunikaci s orgány veřejné samosprávy, státní moci i mezi těmito orgány vzájemně. Povinně je užívají orgány veřejné moci při komunikaci mezi sebou, vůči právnickým osobám, kterým byla datová schránka zřízena ze zákona a vůči těm, kterým byla zřízena schránka na základě jejich vlastní žádosti. Zpráva podaná přes datovou schránku plně nahrazuje doručenou zásilku a to i do vlastních rukou.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688