TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  07.11.2009 03:30:01

Z rozpočtu na příští rok nejvíce spolkne ministerstvo práce a sociálních věcí

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ve středu projedná rozpočtový výbor vládní návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2010, který počítá se schodkem 162,7 miliardy korun. Ministerstvo financí počítá s propadem českého hospodářství v příštím roce o 0,5 procenta, deficit rozpočtu vůči HDP odhaduje na 5,3 procenta.

Výdaje státu na příští rok vyčíslilo ministerstvo financí na 1 185 miliard korun. Z toho zdaleka nejvíce, přes 474 miliard, spolknou výdaje ministerstva práce a sociálních věcí. Druhou nejdražší kapitolou ve státním rozpočtu představuje Všeobecná pokladní správa, která v příštím roce bude stát více než 160 miliard korun. „Tato kapitola zahrnuje například rezervu na řešení krizových situací, zdravotní pojištění placené státem za státní pojištěnce, prostředky na státní podporu stavebního spoření a penzijního připojištění, některé prostředky pro bývalé účastníky odboje a politické vězně, příspěvky politickým stranám a podobně,“ vysvětlila agentuře Mediafax Zuzana Chocholová z tiskového oddělení ministerstva financí.

Z ministerstev je druhým nejnákladnějším, s více než 122 miliardami korun, ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, následuje ministerstvo dopravy s více než 76 miliardami korun. Nejlevnější kapitolou státního rozpočtu je Technologická agentura, jejíž výdaje dosahují „pouhých“ 51,6 milionu korun.

Do české politické reprezentace - konkrétně do prezidenta, poslanců, senátorů a ministrů - investují daňoví poplatníci v příštím roce 2,78 miliardy korun. Z toho Kancelář prezidenta republiky počítá s výdaji 369 milionů korun, poslanecká sněmovna s výdaji přes jednu miliardu a senát s 546 miliony korun. Chod úřadu vlády zajistí 710 milionů korun.

Z výdajů ministerstva práce a sociálních věcí představují přes 71 procent výdaje na důchody v příštím roce dosáhnou kolem 338,5 miliardy korun. Sociální dávky (přídavek na dítě, rodičovský příspěvek, porodné, sociální příplatek, příspěvek na bydlení, dávky pěstounské péče a pohřebné) přijdou státní pokladnu na zhruba 41,6 miliardy korun. Pro nemocné pobírající nemocenskou je vyčleněno 24,4 miliardy korun, ostatní sociální dávky vytáhnou ze státní kapsy dalších 16 milionů. Na nezaměstnané rozpočet vyčlenil 14,3 miliardy korun, na aktivní politiku zaměstnanosti, která zahrnuje např. rekvalifikační kurzy, padne přes sedm miliard. Dalších 18,5 miliardy představují výdaje na příspěvek na péči, ze kterého se hradí péče poskytovaná členy rodiny nebo poskytovateli sociálních služeb (např. pečovatelská služba, domovy důchodců).

Nejvyšší položku v rozpočtu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy představují školky, základní a střední školy, na jejichž činnost je vyčleněno 80,4 miliardy korun. Vysoké školy budou nejspíš muset vyjít s 23,5 miliardami korun, na vědu půjde zhruba 12 miliard korun.

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) od ministerstva dopravy v příštím roce obdrží přes 60 miliard korun. Média a mnozí politici rozpočet SFDI na příští rok označují za vítězství betonové lobby. Ze zdrojů SFDI se financuje stavba dálnice D47, resp. D1, která povede přes Brno a Ostravu na česko-polskou hranici v příštím roce se na této vysokorychlostní komunikaci prostaví kolem 11,7 miliardy ze státních peněz. Na ostatní pozemní komunikace, které nespadají pod kompetenci fondu, je vyčleněno 427 milionů korun.

S nejnižšími výdaji (6,4 miliardy korun) počítá pro příští rok ministerstvo zahraničních věcí, např. na humanitární účely vyčlenilo 73 milionů korun. Druhým „nejlevnějším“ resortem je zdravotnictví (7,8 miliardy), které třeba na očkování a plnění pandemického plánu dostane nejspíš přes 963 milionů. S o něco vyššími výdaji (8,2 miliardy korun) bude hospodařit ministerstvo kultury. Ministerstvo obrany má z rozpočtu dostat 48,8 miliardy korun. Ministerstvo spravedlnosti počítá s výdaji 21,7 miliardy korun asi čtyři miliardy se objeví na výplatních páskách soudců a státních zástupců, provoz věznic bude v roce 2010 stát kolem osmi miliard korun.

Svému resortu ministr Janota přiřkl 16,8 miliardy korun, vnitru povolil výdaje téměř 60 miliard korun, z toho přes polovinu (33,5 miliardy) spolkne policie.

Ministerstvo životního prostředí by mělo utratit 17,6 miliardy korun, ministerstvo pro místní rozvoj kolem osmi miliard, z nichž asi 83 procent (6 754 milionů korun) poputuje na podporu regionálního rozvoje a cestovního ruchu, dalších 576 milionů má podpořit bydlení.

Na ministerstvo průmyslu a obchodu dorazí ze státní kasy nejspíš přes 18 miliard korun, většina z nich (přes 13 miliard korun) je určena na podporu podnikání, další 2,3 miliardy korun by se měly použít na zahlazování následků hornické činnosti.

Necelých 40 miliard má obdržet ministerstvo zemědělství, z toho asi 27 miliard poputuje do Státního zemědělského intervenčního fondu.

Téměř 77,5 miliardy korun nejspíš bude v příštím roce stát kapitola Státní dluh, z toho téměř 65 miliard korun si vyžádá samotná obsluha dluhu, tedy splácení úroků a dalších poplatků s dluhem spojených, ale ne samotné umořování dluhu, který bude kvůli deficitnímu rozpočtu nadále narůstat.

Necelých 35 miliard máme v příštím roce odvést do rozpočtu Evropské unie, opačným směrem ale dorazí vyšší částka až 95 miliard.

Schodek ve výši 162,7 miliardy korun plánuje ministerstvo financí zaplatit z peněz získaných ze státních dluhopisů, z dlouhodobých úvěrů a z příjmů na účtech státních finančních aktiv.

Poslanci na konci října pustili návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2010 do druhého čtení, které se uskuteční na schůzi poslanecké sněmovny, která začíná 2. prosince. Třetí čtení je naplánováno na následující týden.


Vokurková Iva, vokurkova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688