TNBiz (TN.cz)
Finance  |  10.12.2009 09:21:01

Pravá vlna úpadků teprve přijde, firmu mohou zachránit specialisté

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ekonomičtí experti tvrdí, že největší vlna bankrotů zaviněná současnou ekonomickou krizí teprve přijde. Mnohdy lze firmy zachránit, pokud použijí služby specialistů, kteří jim pomohou překonat obtížné období, řekl Jan Vaněček z poradenské společnosti pinn partners.

"České firmy často podceňují strategické řízení a finanční management," konstatuje Vaněček. "Nehovoříme o živnostnících, ale o firmách, které mají obrat v řádu desítek nebo stovek milionů korun," nastínil s tím, že typickým příkladem jsou společnosti s vlastníky, kteří svou firmu sami řídí nebo rodinné podniky, farmy, továrny či hotely.

"V těchto případech se problémy projevují pomalu," vysvětlil rozdíl oproti fyzickým osobám. "Nejdříve se ztenčí zisk, zpožďujete splatnost faktur o měsíc, pak o dva…. Prodáte nepotřebnou nemovitost a stále máte nějakou provozní hotovost, ale když banky odmítnou firmu dále financovat, můžete se rychle dostat do potíží. Máte-li jen malý obchod se zbožím, rychle zjistíte, kde je chyba, co zákazníci odmítají a můžete se tomu snadno přizpůsobit. Pokud vedete větší firmu, musíte zachytit první varovné příznaky. A to není vždy jednoduché," dodal.

Podle Vaněčka se firmy jako pinn partners a podobné nezaměřují na velké korporace s mnohamiliardovým obratem, ale právě na malé a střední společnosti. "Je to ta část ekonomiky, která je možná nejdůležitější, dává práci milionům lidí a tvoří střední třídu," připomněl.

Poznamenal, že na rozdíl například od Spojených států na služby tohoto typu nejsou české podniky zvyklé. "Je to z několika důvodů, jednak nemají peníze na služby velkých mezinárodních firem, které pracují především s velkými korporacemi, a navíc mají k podniku někdy příliš sentimentální vztah, který je ve finále zničující. Majitelé nevidí chyby, nedokážou se rozloučit se ztrátovými provozy, mnohdy jsou vrostlí do místní komunity a nemají odvahu propustit třeba své spolužáky," shrnul Vaněček.

"Sentiment firmu zničí. Zažil jsem případ, kdy potenciální klient měl problémy, ale nechtěl slyšet naše doporučení, po několika dnech analýzy jsme totiž jako nejziskovější část firmy označili provoz, jenž chtěli vlastníci zrušit," zmínil Vaněček konkrétní případ. Když se s touto společností setkal později, měla obtíže se závazky po splatnosti, protože se zbavila své ziskové části. "Byla to draze zaplacená zkušenost, nakonec musela společnost propustit téměř polovinu zaměstnanců a s potížemi se potýká dodnes," podotkl.

Krize podle něj přinutí řadu majitelů a manažerů uvažovat, jak svůj obchodní model přizpůsobit nadcházejícímu hubenějšímu období. Další budou hledat způsob, jak své podniky zachránit před úpadkem. Trh totiž začne oddělovat ty, kteří zodpovědně vedli své firmy a dobu růstu využili k tvorbě rezerv, od těch, kteří přežívali díky ekonomickému boomu, ale první problémy odhalily jejich slabiny. "Pokud nic neudělají se svou celkovou obchodní strategií i s efektivitou svého provozu, skončí," konstatoval.

Vaněček předestřel, jaké služby jsou pro firmy v potížích k dispozici. "V první fázi je to diagnostika, analýza celé firmy, její strategie, managementu, možností financování, a je zcela na klientovi, jestli naše rady využije či ne," uvedl.

Druhou možností, používanou při závažnějších problémech, je poskytnutí služeb manažera pro restrukturalizaci. Ten dočasně převezme řízení firmy a vede ji ke stanovenému cíli. "Takový cíl je předem dohodnut s majiteli podniku a vychází z diagnostické fáze," upřesnil. Výhodou takového postupu je, že manažer dosazený z venku není zatížen zmiňovaným sentimentem, dokáže se rozhodovat bez emocí a může využít zkušenosti, protože firem v problémech viděl mnoho," popsal jednu ze služeb. Krizový manažer má navíc motivaci, protože jeho odměna souvisí s tím, jak se mu podaří splnit zadání.

Řešením pro podniky, kde problémy zašly ještě dál, je kapitálový vstup specializované firmy. "Bývá to řešením například tehdy, pokud statutární zástupci firmy ručí svým osobním majetkem a snaží se samozřejmě zachránit především ten," poznamenal Vaněček. Vysvětlil, že tyto případy nejsou výjimečné, protože osobní ručení je oblíbeným zajišťovacím mechanismem používaným u bankovních úvěrů.

Poradenské firmě se to vyplatí, problémovou firmu očistí a ziskové části prodá. Toto na první pohled drastické řešení může být jediným způsobem, jak zachránit zdravé části podniku.

Banky navíc budou během několika příštích let opatrnější při prodlužování stávajících úvěrů i při sjednávání nových. Kvůli zvyšujícímu se počtu bankrotů se však do budoucna pravděpodobně změní jejich přístup. Se stoupajícím počtem firemních úpadků se jim vyplatí používat služeb specializovaných poradců a krizových manažerů.

Podle jeho slov se do potíží dostane řada malých a středně velkých firem, mnohé by se však podařilo zachránit, pokud by dokázaly včas rozpoznat hrozící nebezpečí a přijmout potřebná opatření. Poradci jim v mnohém pomůžou, klíč ke svému přežití však drží v rukou především ony samy.

David Jareš, jares@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688