TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  11.12.2009 11:31:07

ČNB: Běžný účet platební bilance vykázal v říjnu přebytek 12,4 miliardy korun

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Běžný účet platební bilance vykázal v říjnu přebytek 12,4 miliardy korun především díky aktivní bilanci zboží a služeb. V pátek o tom informovala Česká národní banka.

Běžný účet platební bilance, která je souhrnem všech ekonomických transakcí tuzemského hospodářství se zahraničím, skončil v říjnu aktivem 12,4 miliardy korun. „Trh však očekával, že běžný účet platební bilance skončí deficitem kolem 11 miliard korun,“ uvedl analytik Československé obchodní banky Petr Dufek.

„Běžný účet vykazuje přebytek přes 12 miliard především díky rekordnímu výsledku obchodní bilance a téměř nulovým dividendám vyplacených z tuzemských firem jejich zahraničním akcionářům,“ doplnil Dufek. Vyplacené dividendy činily 0,3 miliardy korun.

Dividendy spolu s předpokládanou výší reinvestovaného zisku 7,8 miliardy korun pak stojí za téměř desetimiliardovým deficitem, v němž skončily výnosy. „V běžných převodech je zahrnuto aktivní saldo převodů do ČR z rozpočtu EU ve výši 0,9 miliardy korun. Na kapitálovém účtu je zahrnuto čerpání z rozpočtu EU 1,7 miliardy korun. Pasivní saldo běžného účtu v ročním úhrnu klesá,“ uvedla centrální banka.

Odliv kapitálu na finančním účtu v metodice Evropské centrální banky činil přibližně 5,9 miliardy korun. Saldo přílivu přímých investic dosáhlo 6,1 miliardy korun a podle centrální banky ho ovlivnila předpokládaná výše reinvestovaného zisku.

Příliv portfoliových investic 28,7 miliardy korun ovlivnily hlavně emise dluhopisů subjektů se státní účastí v zahraničí. Celkový objem uskutečněných emisí dluhopisů v zahraničí přesáhl 19 miliardy korun. Odprodeje části zahraničních dluhových cenných papírů z portfolia českých subjektů a zvýšení držby vládních korunových dluhopisů zahraničními investory také ovlivnily příliv kapitálu do země. Saldo přílivu přímých investic se v ročním úhrnu snižuje. Saldo portfoliových investic v ročním úhrnu vykazuje příliv zdrojů.

Saldo ostatních investic bylo pasivní v rozsahu 37,4 miliardy korun v důsledku změny krátkodobé pozice bank vůči zahraničí (růstu krátkodobých aktiv) a zvýšení krátkodobých aktiv podnikového sektoru v zahraničí. Vláda čerpala od Evropské investiční banky úvěry na rozvoj dopravní infrastruktury za 2,8 miliardy korun. Saldo transakcí v položce devizových rezerv ČNB (po vyloučení kurzových rozdílů) vedlo ke zvýšení devizových rezerv o 2,6 miliardy korun.

Dana Rybáková, rybakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688