iPoint (iPoint.cz)
Akcie v ČR  |  16.02.2010 10:00:07

Startovní pokyn pro býka, díl II.: Investiční zásady, které zapadly v prachu po úprku býků


iPoint.cz

Loňský akciový třesk byl tečkou za „ztracenou“ dekádou , která zbortila plány a naděje mnoha investorů. Index S&P 500 se od Silvestra 1999 propadl o 25 % a započteme-li výnosy z dividend, tak 10 %. Stalo se tak poprvé, co index zakončil dekádu se zápornými celkovými výnosy. Dokonce i ve třicátých letech, kdy burzu ochromila hospodářská krize, celkové výnosy z akcií nakonec zakončily se ziskem 10 %. Především díky šlechetným dividendám velkých společností, které se v této dekádě neopakovaly v takové výši. Propad cen akcií (bez započítaných dividend) v jedné dekádě, ale není novinkou. Dobrou zprávou pro investory je, že se tomu od roku 1900 nikdy nestalo ve dvou po sobě jdoucích desetiletích. Zatímco se investoři pomalu zotavují díky býčímu trhu v minulém roce, tak na dveře klepe nová dekáda.

Čekají nás lepší časy? Pojďme si spolu s investičním servrem Marketwatch připomenout chyby, které přivedly mnohé investory v minulé dekádě o větší či menší část svých portfoliích.

 1. Diverzifikace není mrtvá

Míšení nepočitatelných druhů akcií má ochránit investory od tržních pohybů. Alespoň tak vypadá praxe z posledních let. V roce 2008 klesly téměř všechny typy akcií a obce kritiků diverzifikace se rozrostla. Finanční poradci a manažeři fondů zklamali, měli prodat akcie a jít do dluhopisů nebo ponechat hotovost. Problém je totiž v interpretaci diverzifikace. Americké akcie se braly jako nezávislé na mezinárodních trzích a komodity spolu s realitním trhem byly odseknuty. Ve skutečnosti všechny tyto instrumenty podléhají stejně vrtochům trhu. „Diverzifikace neselhala, ale naše představy a propočty ztroskotaly. Pravá diverzifikace káže rozložení kapitálu mezi akcie a dluhopisy, ne mezi akcie a akcie, a na to mnoho lidí doplatilo,“ říká Sam Stovall, hlavní investiční stratég Standard & Poor's Equity Research. „Investoři si od diverzifikace slibovali úplnou ochranu od ztrát, ale to není její pravou funkcí,“ říká Meir Statman, profesor z univerzity Santa Clara v Kalifornii. „Podstatou diverzifikace je rozdělení kapitálu do různých aktiv, tak aby investor neměl expozici jen v těch nejhorších aktivech. Výkonnost portfolia je potom průměrem mezi výkonností všech aktiv a to neznamená, že bude kladný,“ dodává Statman...

Analytici Mornigstar varují před hazardem v podobě časování trhu. Více o alokaci aktiv naleznete na iPOINT.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688