TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  26.03.2010 10:46:06

VOLBY 2010 - Změna volebního lídra se ODS neprodraží, ve volbách jí spíš pomůže

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Billboardy zatím ještě nejsou vytištěné, náklady na změnu lídra volební kampaně proto budou minimální, řekli v pátek agentuře Mediafax mluvčí Občanské demokratické strany (ODS) Martin Kupka a politolog Jiří Pehe. Podle jejich názoru z politického hlediska změna ve vedení možná straně prospěje.

"Billboardy a další materiály se budou tisknout až těsně před zahájením volební kampaně, a jelikož oficiální představení programu bude v polovině dubna, je času dost," řekl Kupka s tím, že náklady na dosazení lídra Petra Nečase na místo Mirka Topolánka v kampani budou zanedbatelné.

"Domnívám se, že změna ve vedení ODS nepoškodí. Dokonce by mohla i prospět," sdělil ředitel New York University v Praze a politolog Jiří Pehe. "Jen si myslím, že změna není dostatečná, protože po skandálech z poslední doby měl Topolánek odejít i z čela strany, nikoli jen z postu volebního lídra. Tento stav vytváří určitou dvoukolejnost, kterou nemusejí voliči vnímat dobře," dodal.

Jiří Pehe dále tvrdí, že tato změna dále neřeší vnitřní pnutí v ODS, protože Petr Nečas je představitelem Topolánkova křídla, které tradičně soupeří s pražskou ODS kolem pražského primátora Pavla Béma a expředsedy ODS a prezidenta Václava Klause. Po posledních událostech lze za další frakci považovat ODS v Senátu, kterou vede Přemysl Sobotka, a která prokázala určitou názorovou odlišnost již v minulosti, například zamítavým postojem k Lisabonské smlouvě.

"Bylo by dobré, kdyby se ODS semknula kolem Petra Nečase jako jeden muž a upnula své síly na volby, ale v současné době to bohužel není příliš pravděpodobné," poznamenal Pehe.

Ředitel New York University dále nevyloučil, že Nečas by se mohl projevit jako schopný lídr. "Nečas má pověst slušného konzervativního politika, který tyto postoje prezentuje i v životě - nemá nemanželské děti a další skandály. Naopak má pověst vzdělaného a slušného muže. Kdyby měl lepší podmínky, mohl by nás příjemně překvapit," uvedl Pehe. "V České republice se ukazuje, že takováto osobnost může mít značný úspěch, protože například Vladimír Špidla z ČSSD měl také pověst takového 'slušňáka' a dokázal se dost dlouho a úspěšně udržet ve vysoké politice," doplnil politolog.

"Z dlouhodobého hlediska však bude ODS potřebovat ve svém vedení silnou a charismatickou osobnost, která dokáže stranu sjednotit," uzavřel Pehe.

Ve čtvrtek výkonná rada ODS vyměnila celostátního volebního lídra strany, místo Mirka Topolánka jím bude místopředseda ODS Petr Nečas. Topolánek skončil i jako lídr jihomoravské kandidátky, kde ho nahradí Václav Mencl. Vedení občanských demokratů rovněž doporučilo Topolánkovi, aby zvážil své setrvání v křesle předsedy ODS, tuto funkci si zatím ponechal. Výkonná rada reagovala na Topolánkovy kontroverzní výroky o Židech, homosexuálech a církvích, za které ho k rezignaci v pondělí vyzval šéf Senátu Přemysl Sobotka, Topolánka v úterý k odstoupení vyzvalo i grémium ODS, ale předseda strany post volebního lídra i šéfa strany odmítl opustit. Postupně se od současného předsedy začali odvracet i jeho dosavadní spojenci a krajské organizace, širší vedení strany nakonec ve čtvrtek rozhodlo o Topolánkově politickém konci.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688