TNBiz (TN.cz)
Investice  |  27.03.2010 00:00:01

Obyvatelé Máslovic řekli v referendu jasné "ne" rozšíření vodochodského letiště

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Obyvatelé Máslovic se v pátečním referendu jasně vyslovili proti záměrům na rozšíření letiště ve Vodochodech. Podle starostky Vladimíry Sýkorové (bezpartijní) bylo proti modernizaci letiště 89,65 procenta oprávněných voličů.

Radnice dostala současně od svých občanů mandát k tomu, aby se pokusila o překažení plánů investora. "V referendu jsme se ptali i na to, zda si lidé přejí, aby zastupitelstvo učinilo veškeré možné právní kroky, které by rozšíření letiště zabránily. Odpověď ´ano´ přitom na hlasovacím lístku označilo 86,89 procenta občanů," uvedla Sýkorová.

Lidového hlasování se zúčastnilo 59,44 procenta oprávněných voličů. Referendum je tak platné a pro máslovické zastupitelstvo závazné.

O modernizaci letiště a rozšíření provozu ve Vodochodech se hovoří již několik let. Zprovoznění je naplánováno na přelom let 2012 a 2013. Letiště si přitom klade ambiciózní cíle chce se stát druhým největším letištěm v republice. Rádo by konkurovalo dokonce i české "jedničce" ruzyňskému letišti, které ročně odbaví na 12 milionů cestujících. Vodochodští počítají s tím, že by prostorami letiště ročně prošlo kolem 3,5 milionu lidí. Těmi by měli být vesměs klienti nízkonákladových aerolinií, nepravidelných a privátních letů. Přilákat by je podle plánů letiště měly hlavně nízké poplatky. Denně by se přitom mělo na ranveji letiště "otočit" zhruba 50 letadel.

Okolní obce jsou však většinou proti těmto záměrům, jejich obyvatelé se obávají hluku leteckých motorů. Modernizaci letiště se proto radnice dotčených obcí pokusily zabránit tím, že odmítly prodat pozemky, bez kterých by bylo rozšíření letiště nemyslitelné. Nepřesvědčilo je ani to, když se letiště zavázalo ustoupit od svých plánů na noční provoz.

Investor nyní doplňuje studii o vlivu stavby na životní prostředí (EIA). V případě, že ani ministerstvo životního prostředí nebude proti, následovat by mělo územní a stavební řízení. Právě to by byla šance pro máslovické zastupitelstvo. Zákon totiž umožňuje dotčeným obcím, aby se v rámci stavebního řízení k danému záměru ještě před vydáním rozhodnutí vyjádřily. K dispozici jim je i příslušná dokumentace, do které musí mít možnost nahlédnout. V územním řízení pak obec vystupuje přímo jako jeden z účastníků.

Veronika Žižlavská, zizlavska@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688