TNBiz (TN.cz)
Finance  |  31.03.2010 17:11:01

EU investovala za poslední tři roky na investiční projekty z Fondu soudržnosti 93 miliard eur

Mediafax

BRUSEL (MEDIAFAX) - Evropská unie (EU) investovala z Fondu soudržnosti na investiční projekty v oblasti zaměstnanosti a růst v Evropě 93 miliard eur, což bylo 27 procent finančních prostředků unie. Uvádí se to ve zprávě o programech soudržnosti EU na období 20072013, kterou Evropská komise (EK) přijala ve středu.

Dokument, který představili komisaři Johannes Hahn (regionální politika) a László Andor (zaměstnanost, sociální věci a začlenění), poprvé hodnotí úroveň pokroku, kterého dosáhla každá země při plnění stanovených cílů EU a posuzuje úspěšnost harmonizace programů jednotlivých států v oblasti zaměstnanosti a růstu s příslušnými cíli EU.

Zpráva dále apeluje na členské státy, aby zlepšily provádění programů a optimalizovali využívání finančních prostředků vyčleněných pro politiku soudržnosti, například v odvětví železniční dopravy, v klíčových energetických a environmentálních projektech a v oblasti sociálního začleňování.

„Tato zpráva je v politice soudržnosti novinkou. Je výchozím bodem k uskutečnění našich snah o vytvoření účinného systému pro realizaci investic ze strukturálních fondů během programového období,“ uvedl eurokomisař pro regionální politiku Johannes Hahn. „Celosvětová hospodářská krize měla na provádění projektů bezesporu vliv: přesto jsme v souhrnném měřítku dosáhli pozitivních výsledků. Ukazuje se, že investice politiky soudržnosti do regionů jsou úspěšné, dodal Hahn s tím, že provádění stanovených strategií probíhá uspokojivým tempem. „Obzvláště povzbuzující je pokrok, kterého jsme dosáhli v takových klíčových odvětvích, jako je výzkum, vývoj a inovace. Členské státy však nyní musí pokročit dál a zlepšit provádění programů,“ uvedl Hahn.

„Programy odborné přípravy a zvyšování kvalifikace, které nabízí Evropský sociální fond uchazečům o práci, pokračují úspěšně a přinášejí výsledky. Pro ty, kteří byli nejhůře zasaženi hospodářským útlumem, však můžeme udělat ještě víc. Chtějí-li členské státy dosáhnout účinného provádění programů, musí navýšit investice, zvláště v oblasti sociálního začlenění a vytváření institucionálních kapacit, “ prohlásil komisař pro zaměstnanost, sociální věci a začlenění László Andor. „Krize potvrdila význam a hodnotu Evropského sociálního fondu, neboť nejvyužívanější opatření v oblasti aktivních politik na trhu práce byla právě opatření zaměřená na zapojení lidí do pracovního procesu,“ dodal.

Největší část zdrojů politiky soudržnosti (zhruba 230 miliard eur) byla vyčleněna na investice v klíčových oblastech agendy pro růst a zaměstnanost. Ze zprávy vyplývá, že v oblastech, jako jsou výzkum, vývoj a inovace, celoživotní učení a aktivní politiky na trhu práce, sice bylo dosaženo pokroku, uvádí však také, že je třeba vyvinout více úsilí a zrychlit provádění projektů v odvětví železniční dopravy, v klíčových energetických a environmentálních investicích, v digitálním hospodářství a projektů na podporu sociálního začlenění. Komise vyzývá členské státy, aby se zaměřily na tyto prioritní oblasti a v případě potřeby zavedly akční plány vedoucí k urychlení provádění projektů.

Prostřednictvím svých tří fondů Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR), Evropského sociálního fondu (ESF) a Fondu soudržnosti rozdělí EU v období 20072013 částku 347 miliard eur mezi 27 členských států. Tato částka představuje 35 procent souhrnného rozpočtu EU (975 mld. EUR) na zmíněné období, který činí 975 miliard eur (24,8 bilionu korun).

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688