Finmag (Finmag)
Finance  |  07.04.2010 14:07:31

Skrytá pravda o inflaci

Pavel Kohout:

Inflace momentálně nepatří mezi témata, která by znepokojovala českou veřejnost. Ani většinu Evropy příliš netrápí. Výjimkou může být Rusko, kde ceny vzrostly v únoru o 7,2 procenta ve srovnání s únorem 2009. Ve světě drží rekord socialistická Venezuela s cenovým růstem o 27 procent. Ve státech eurozóny však ceny rostly v průměru jen o 0,9 procenta, v České republice jen o 0,6 procenta ve srovnání s předchozím rokem.

Pseudoproblém? Kdepak. Inflace je centrálním tématem vývoje moderních ekonomik během posledních dvaceti let. Inflace stojí za evropskou finanční krizí a bude klíčová z hlediska jejího řešení. Proč?

Co to vlastně jsou peníze

Nejprve je třeba definovat, co inflace vlastně je. Z hlediska laika „inflace je, když za nákup zaplatím víc než před měsícem“. Růst cen maloobchodního zboží, zejména potravin, je pro většinu veřejnosti totožný s inflací.

Z hlediska ekonoma má inflace více rozměrů. Jedna věc je, že potraviny představují jen asi 15 procent výdajů obyvatelstva na konečnou spotřebu, zatímco jejich subjektivní váha v očích veřejnosti je mnohem těžší. To však není hlavní pointa. Růst (či pokles) cen je jen viditelným důsledkem skutečné podstaty inflace, která je skryta pouhému oku spotřebitele.

Jaká je ale ta skutečná podstata inflace? Objem peněz v ekonomice. Čím více peněz v oběhu, tím vyšší ceny. Banální? Ne tak docela. Narážíme na otázku, co to vlastně jsou peníze.

Bankovky a mince jsou jen špičkou ledovce. Naprostou většinu peněz tvoří peníze na účtech. Bylo tomu tak i před sto lety, v době fungování klasického zlatého standardu. Ale to ještě není vše. Širší definice peněz může zahrnovat i hodnotu úvěrů. Úvěry poskytnuté bankami nemusí být kryty vklady, ale dalšími úvěry, které si banky poskytují navzájem. Celkový objem peněz tedy může rychle růst i tehdy, když objem hotovosti a peněz na účtech roste poměrně pomalu!

Objem úvěrů nefinančním podnikům v eurozóně rostl během pěti let do listopadu 2008 (kdy vrcholila akutní fáze finanční krize) průměrně o 9,9 procenta ročně. Jak je možné, že inflace nerostla stejným tempem? Částečnou odpovědí je růst produktivity. Nové technologie umožňují levnější výrobu. Dalším částečným vysvětlením je rozmach mezinárodního obchodu. Dovozy z levnějších zemí rovněž tlumí růst cen, zejména textilu, obuvi, nábytku, elektroniky atd. (Ponechme stranou otázku kvality tohoto zboží.) A konečně poslední částí odpovědi je fakt, že některé ceny se do indexu spotřebitelských cen prostě nepočítají.

V rámci evropské metodiky výpočtu harmonizovaného indexu spotřebitelských cen se tak zcela ignoruje růst cen nemovitostí. A právě v tomto sektoru zaznamenaly mnohé evropské země značnou cenovou inflaci: rozmach úvěrů způsobil stavební horečku v řadě zemí, zejména v Irsku, ve Španělsku, ale také v České republice a v pobaltských státech. Boom v nemovitostech byl pro vlády příjemný, vedl k oživení všech navazujících odvětví, ekonomiky rostly, nezaměstnanost klesala.

Inflace objemu podnikatelských úvěrůIrsku činila během listopadu 2003 až listopadu 2008 průměrně 25,1 procenta a ve Španělsku 20,3 procenta ročně. Také řecká ekonomika dočasně vzkvétala díky úvěrové inflaci ve výši 11,8 procenta ročně. Objem úvěrůLotyšsku rostl o neuvěřitelných 35,3 procenta ročně! Tento finanční doping byl umožněn vazbou lotyšské měny na euro. Pro srovnání, nízkoinflační německá ekonomika si vystačila s ročním růstem objemu úvěrů o hodnotě pouhých 2,9 procenta ročně.

Proč? Aby to vyšlo „hezky“

Čím déle trvala úvěrová expanze v těchto zemích, tím více se tvrdilo, jak jim euro (či vazba na euro) prospívá. Úspěch založený na levných penězích a snadno dostupných úvěrech byl ovšem pouze dočasný. Nyní se velmi přesvědčivě ukazuje, že rychlý růst objemu úvěrů s sebou nese ještě rychlejší růst zátěže v podobě špatných úvěrů. Když je v ekonomice příliš mnoho peněz, dostane se bohužel i na špatné projekty.

Ukazuje se také, že povrchní chápání inflace jako růstu spotřebitelských cen může mít katastrofální dopady. Dogmatický přístup Evropské centrální banky – podle níž byty a domy nejsou předměty konečné spotřeby, a tudíž nemají být zahrnuty do indexu spotřebitelských cen – se též ukázal být velmi nákladnou chybou. Tento metodický postup byl ovšem motivován politicky, aby inflace vycházela „hezky“, tedy nízce, právě v zemích s vysokým tempem růstu objemu úvěrů.

Nyní Irsko, Španělsko, Pobaltí a Řecko čelí opačnému trendu: deflaci úvěrů, která je doprovodným jevem každé těžké hospodářské krize. Tato krize byla způsobena měnovou politikou šitou na míru Německu a aplikovanou v podmínkách od Německa značně odlišných. V případě Řecka je tato krize ještě zhoršena mizerným stavem veřejných financí. Ale to je zas jiný příběh.

Autor je ředitelem pro strategii Partners .

Tyto zprávy pro vás vytváří Finmag.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688