TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.06.2010 09:31:01

NOVÁ VLÁDA - ODS nepodpoří Schwarzenberga jako kandidáta na prezidenta, avizuje Nečas

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Lídr ODS Petr Nečas v rozhovoru pro časopis Týden avizoval, že ODS nepodpoří šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga při volbě prezidenta. Strany si podle jeho slov pouze nebudou konkurovat, uvedl.

Koaliční kandidát na prezidenta není podle lídra ODS na pořadu dne. Strany o tom zatím nejednají. Nečas nicméně vyloučil, že by jím mohl být Schwarzenberg, kdyby s tím TOP 09 přišla. "Prakticky vylučuji, že by s takovým požadavkem byla úspěšná," řekl.

Nečas uvedl, že jednání o koalici jsou vedena i s ohledem na to, jak je přijme veřejnost, na rozdíl například od obchodního jednání. Koaliční smlouva bude mnohem podrobnější oproti dosavadním, i když si je Nečas vědom, že neexistuje žádná univerzální pojistka, jak zajistit koaliční jednotu.

Některé programové rozpory budou muset vyřešit až jednání na nejvyšší úrovni mezi šéfy stran. Například razantní snížení výdajů na obranu vypadá velmi hezky a veřejnost jí tleská. "Ale je to věc, která nás může u našich zahraničních partnerů obrovsky poškodit. A takových bodů bude více," konstatoval.

Ministrů bude méně než v uplynulém volebním období. "Jistá restrukturalizace rezortů je správná," uvedl lídr ODS, podle něhož je to nutný krok i kvůli vůli šetřit. O konkrétních změnách o případných ministrech odmítl spekulovat.

V rozhovoru pro časopis Respekt Nečas zdůraznil, že vláda pod jeho vedením se bude orientovat předně na provedení základních reforem, díky nimž by se mohla Česká republika v 21. století uplatnit jako modernizovaná, konkurenceschopná země. Vzorem by měly být Praze Helsinky, a to předně v hospodářských reformách a podpoře vědy, výzkumu a vzdělanosti.

Nečas klade důraz předně na zastavení zadlužování, boj proti korupci, modernizaci vzdělávací soustavy, infrastrukturu, zefektivnění podmínek pro podnikatelský sektor a podporu vzdělanostních průmyslových oborů. Jedním z pilířů reformující se české ekonomiky by měly být transparentní veřejné zakázky. Všechny náležitosti výběrových řízení by měly být zveřejňovány na internetu.

Petr Nečas si je vědom, že všechny reformy je třeba dotáhnout do konce a nenechávat je jen v polovičaté formě, proto bude koalice volit raději realističtější cíle. "Je jenom jedna horší věc než nepopulární a tvrdá reforma, a to je nedokončená, nepopulární a tvrdá reforma," řekl s odkazem na nedokončenou reformou zdravotnictví za vlády ODS.

Lídr ODS rozhodně nepředpokládá, že by mohla Česká republika v následujících čtyřech letech přijmout euro. Teprve pokud dojde ke stabilizaci eurozóny a ozdravení i českých veřejných financí, je podle Nečase možné o přijetí eura začít konkrétně jednat. Rozhodně by o něm ale finálně neměli hlasovat občané v referendu. "Chci zdůraznit, že nemám ideologické předsudky vůči euru, vím, že budete-li fungovat eurozóna a neskončí kolapsem nebo obrovskými problémy, tak dříve nebo později bude pro nás méně ekonomicky nákladné do ní vstoupit. Pro mě je to pragmatické politicko-ekonomické rozhodnutí, a ne otázka fundamentální ideologie," řekl.

Nečas připustil, že se koaliční strany neshodnou na zavedení institutu agenta provokatéra. Je podle něj neakceptovatelné, aby představitel státní moci provokoval někoho ke spáchání trestného činu. Nečas jako přijatelnou alternativu vidí testy osobní integrity, jejichž výsledky by mohly mít pracovněprávní důsledky, nikoli však trestněprávní.

Lídr ODS zároveň nevyloučil, že by se představitel Věcí veřejných Vít Bárta, majitel bezpečnostní agentury, stal ministrem vnitra. Nečas hodlá teprve prověřit, nakolik se Bárta účastní ve své společnosti rozhodovacího procesu. Věci veřejné však podle jeho slov o tento post zatím zájem neprojevily.

V rozhovoru pro časopis Týden také zmínil, že vztahy mezi ODS a prezidentem Václavem Klausem se začaly stabilizovat, rozhovory na Hradě o budoucí vládě se nesly "v přátelském duchu". Nečas je přesvědčen, že pokud by se Klaus rozhodl navštívit nadcházející kongres strany, většina delegátů by si toho vážila.

Vyjednávání o kabinetu a změny v ODS včetně kongresu Nečas nechce spojovat, konstatoval, že odmítá obchody typu posty ve straně za křesla ve vládě. Kongres svolal narychlo, protože strana potřebuje vedení s jasným mandátem.

Odmítl i možnost, že by se v ODS rýsoval projekt vlády s ČSSD. "Už před volbami se nálada v ODS jednoznačně vykrystalizovala do odmítnutí jakékoli spolupráce s ČSSD. Koalice s nelevicovými stranami má dnes v ODS dominující podporu," uvedl.

Odstupující předseda ČSSD Jiří Paroubek by podle Nečase neměl usilovat o žádnou významnou funkci, podle jeho slov Paroubka ani sociální demokracie nebude navrhovat na významný post, jako je například předseda Poslanecké sněmovny. "Považuji to za krajně nepravděpodobné, prakticky vyloučené," prohlásil s tím, že ČSSD by měla nominovat někoho, kdo se nevyznačuje agresívním a konfrontačním stylem.

Nečas odmítl bydlet v Kramářově vile, podle jeho názoru jde o architektonický skvost, který se ale nehodí k bydlení pro rodinu s dětmi. "Ani mě nenapadlo, že tam budu bydlet." Podotkl, že v Česku to není dlouhodobá usazená tradice jako ve Velké Británii. "U nás je pozice premiéra taková, že jím ze dne na den nemusíte být, takže to znamená vystavit své blízké nebezpečí, že se budou zase stěhovat," poznamenal.

Pavlína Heřmánková, David Jareš, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688