TNBiz (TN.cz)
Finance  |  13.06.2010 10:51:00

Novinky.cz: Klaus chystá do čela ČNB Miroslava Singra

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Novým guvernérem České národní banky (ČNB) se má podle informací serveru Novinky.cz stát dvaačtyřicetiletý ekonom Miroslav Singer, dosavadní viceguvernér. Podle nedělní zprávy serveru by měl od července vystřídat Zdeňka Tůmu, jehož mandát skončí 30. června.

Tůmova funkční doba měla sice původně vypršet až 12. února 2011, ve čtvrtek 15. dubna však guvernér oznámil, že se svého postu vzdává předčasně. „V únoru skončí mandát většiny členů bankovní rady, kromě guvernéra jde o viceguvernéra a další dva členy bankovní rady. I na základě podobné zkušenosti před šesti lety si uvědomuji, že pro Českou národní banku bude lépe, když období nejistoty spojené s obměnou bankovní rady bude co nejkratší,“ uvedl tehdy Tůma. Podle čtvrteční informace deníku E15 měl od příštího roku vést Evropský výbor pro systémová rizika, Tůma to však okamžitě důrazně vyvrátil.

„Společně s Robertem Holmanem, kterého prezident před pěti lety rovněž jmenoval, je Singer často označován za Klausova muže. Prezident totiž Singra, který má nyní v centrální bance na starosti dohled nad bankovním a finančním trhem a často se objevuje v médiích, již v minulosti označil za ´špičkového ekonoma nové generace´ a dal několikrát veřejně najevo, že si jsou v ekonomických otázkách názorově blízcí,“ píší Novinky.cz.

Členy bankovní rady jmenuje prezident republiky na šest let. Tůma měl původně ve funkci skončit až 12. února 2011, po uplynutí jeho druhého šestiletého mandátu. V té době má také vypršet mandát Singra stejně jako dalších členů bankovní rady Holmana a Pavla Řežábka. Zbývajícími členy sedmičlenné rady jsou viceguvernér Mojmír Hampl, Vladimír Tomšík a Eva Zamrazilová.

Miroslav Singer se narodil 14. května 1968 v Praze. Po ukončení studia na VŠE v Praze (obor matematické metody v ekonomii) v roce 1991 získal stipendium na doktorandském studiu University of Pittsburgh, kde v roce 1995 obhájil svou disertaci a získal titul PhD. Od roku 1993 pracoval též jako výzkumník a přednášející, později jako zástupce ředitele pro výzkum v Národohospodářském ústavu AV ČR a Centru pro ekonomický výzkum a doktorské studie UK (CERGE-EI). Od roku 1995 byl hlavním ekonomem Expandia Finance, v letech 1998 a 1999 ředitelem Investiční společnosti Expandia a v letech 2000 a 2001 ředitelem společnosti Expandia Holding (vrcholné firmy finanční a průmyslové skupiny Expandia). V roce 2001 nastoupil jako ředitel do skupiny služeb podnikům společnosti PricewaterhouseCoopers ČR, kde se specializoval na projekty zlepšující výkonnost podniků, restrukturalizace a transakce s problémovými aktivy.

Byl členem dozorčí rady či představenstva společností Česká pojišťovna, Expandia Finance, Expandia Banka, Expandia Holding a Chemofond a průmyslových firem Jitona, Vigona a Vlnap. Je předsedou Nadace CERGE-EI. Byl členem redakční rady časopisu Finance a úvěr a Business Central Europe. V bankovní radě ČNB působí od 13. února 2005.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688