TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  13.06.2010 20:54:00

NOVÁ VLÁDA: Nový kabinet zruší státní podporu zaměstnaneckých benefitů, avizuje Kalousek

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Středopravicová koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných hodlá zrušit státní dotace pro zaměstnanecké benefity. Konec dotovaných stravenek nebo režijních jízdenek ohlásil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v nedělním rozhovoru pro časopis Týden.

"Daňové zvýhodnění benefitů je nesystémové, nespravedlivé a žádný ministr financí by s ním neměl souhlasit. S tímto názorem souhlasí i mí budoucí koaliční partneři. Již jsme o tom mluvili. Takže pevně doufám, že se to brzy změní," řekl Kalousek.

O zrušení daňových výhod pro zaměstnanecké bonusy se pokoušela již vláda Mirka Topolánka, v níž byl Kalousek ministrem financí. Proti návrhu se však postavili někteří podnikatelé z okruhu ODS.

Média dokonce zveřejnila smlouvu, kterou měl uzavřít podnikatel z okolí Marka Dalíka s firmou Sodexo Pass. Za tři miliony korun se měl dotyčný zasadit o to, aby zvýhodnění benefitů bylo zachováno. Proti rušení výhod se postavili i přeběhlíci, o které se Topolánkova vláda opírala, bývalí poslanci za ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka, připomíná Týden.

Kalouskovi se loni vyšší zdanění benefitů sice nakonec podařilo prosadit, levice ovšem využila hrozeb železničářů, kteří se připravovali na stávku, a zdanění benefitů v rámci legislativní nouze v březnu opět zrušila. Normu vetoval Senát a prezident, ovšem poslanci ČSSD, KSČM, KDU-ČSL jejich veto přehlasovali.

Kalousek poukazuje na to, že v současnosti existuje zhruba stovka zaměstnaneckých výhod. Kromě režijních jízdenek, dotací na stravování jde také například o příspěvky na rekreaci či bydlení v ubytovnách. Exministr financí prosazuje, aby se daň z přidané hodnoty u zaměstnaneckých výhod určovala z tržní ceny, a nikoli z ceny snížené. Tím by se zdanění benefitů zvýšilo, což by vedlo i k růstu jejich finální ceny.

"Já nejsem proti zaměstnaneckým benefitům, které jsou čistě dvoustranným vztahem mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Ale v okamžiku, kdy je vymáháno, aby tyto benefity byly daňově zvýhodněny, už to není dohoda dvou, ale ti dva si ruku v ruce chtějí hrábnout do veřejných rozpočtů, aby na ně dva musel přispívat daňový poplatník. A v tom je můj názor neměnný," doplnil v rozhovoru pro magazín Kalousek.

Místopředseda TOP 09 přitom avizuje, že do diskuse o těchto krocích a dalších reformách hodlá zapojit odbory. "Odbory jsou důležitý partner a bylo by nesmyslné říct při sepisování vládního programu, že vyhlašujeme válku odborům. My s nimi chceme jednat. I s opozicí. Budeme je přesvědčovat, ale to neznamená, že máme právo uhnout z kroků, které zajistí zemi stabilitu," řekl v rozhovoru Kalousek.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688